Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Consell Comarcal aprova les bases de la nova concessió de Wimax a l'Alt Urgell

El Consell Comarcal aprova les bases de la nova concessió de Wimax a l'Alt Urgell

L'objectiu és millorar la cobertura de banda ampla en indrets en els quals encara és limitada. El ple també ha tractat la recepció del senyal d'Andorra TV i la creació del Consell de Dones, entre d'altres punts
Ple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell
14/10/2016 11:55

El ple ordinari d'aquest mes del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, celebrat aquest dijous al vespre, ha aprovar el plec de condicions per a la nova concessió del servei Wimax a la comarca. Aquesta xarxa pretén garantir l'accés a internet en bones condicions arreu de la comarca i, en aquesta nova etapa, es marca l'objectiu d'arribar a indrets en els quals la connexió a la xarxa encara és limitada o fins i tot inexistent.

Durant el plenari, el president del Consell, Jesús Fierro, va avançar que aquesta serà una de les prioritats que s'assenyalarà a l'empresa que assumeixi l'explotació d'aquests equipaments tecnològics mitjançant el nou concurs. Fins ara l'oferta d'internet rural a la comarca l'ha promogut la firma Eurona i ha rebut el suport del pla europeu FEDER. L'objectiu és fer arribar com a mínim la banda ampla als nuclis de població que ho reclamen.

Des de l'equip de govern (CiU), la consellera comarcal i alcaldessa de Bassella Cristina Barbens espera que això ajudi "a millorar les telecomunicacions a nivell de tota la comarca". Pel grup d'ERC, Francesc Viaplana remarca que "hi ha nuclis que, si no fos per aquesta xarxa que ha fet el Consell, no tindrien accés a la banda ampla". Tot i això, Viaplana recorda que sí que hi ha interès per part de companyies privades per fer radioenllaços, per la qual cosa veu el projecte útil. Des de Candidatura de Progrés, Joan Barrera també considera important "que tots els pobles petits tinguin cobertura, per atraure visitants i incrementar les possibilitats de treball en una comarca que pateix la manca de feina i la despoblació".

També en l'àmbit de les comunicacions, el ple ha debatut la recepció del senyal d'Andorra Televisió a l'Alt Urgell, arran d'una pregunta presentada per CP sobre el fet que l'ens públic andorrà ha deixat d'emetre a les comarques pirinenques que limiten amb el Principat. Jesús Fierro ha informat que s'han reunit amb la direcció d'RTVA i que aquesta els ha informat que ara per ara no tenen previst recuperar el senyal a l'Alt Urgell, però que estudien possibles fórmules per revertir la situació.

El principal obstacle per a l'organisme andorrà és el cost de manteniment, que es calcula en uns 100.000 euros anuals, tot i que no es descarta trobar una solució per reduir-ne la despesa necessària. Tots els grups del Consell han coincidit a expressar el desig que ATV es pugui tornar a veure a a la comarca, en considerar que fa una funció de mitjà pirinenc i ajuda a incrementar l'oferta de canals en català.

Reunió amb Ensenyament per la ZER Narieda

Al ple també es va anunciar que aquest mes vinent tindrà lloc una reunió amb el delegat territorial del Departament d'Ensenyament a Lleida, per tractar les places de mestres a la ZER Narieda. Els responsables de la zona escolar rebutgen la supressió d'un mestre per criteris tècnics com són el sostre d'alumnes, i demanen que es mantingui la qualitat en l'ensenyament als centres implicats. En l'àmbit d'ensenyament, al ple també s'ha aprovat convenis amb les AMPA de les escoles Albert Vives i de Tuixent, per la gestió del menjador escolar, i amb l'AMPA de l'Institut Joan Brudieu, per a les activitats extraescolars en horari de menjador.

D'altra banda, el Consell ha anunciat que és a punt de completar-se la creació del Consell de Dones de l'Alt Urgell. Aquest nou òrgan, amb la implicació de diverses institucions i entitats, té com a objectiu fomentar la presència de dones en la vida social i també en les institucions. Cristina Barbens ha avançat espera que la idea "sigui un èxit i tothom s'hi senti còmode".

Renúncia de la consellera comarcal Anna Bonet

Finalment, en el ple s'ha anunciat la renúncia al càrrec de la consellera comarcal d'ERC Anna Bonet, per motius laborals. La regidora de Peramola es va acomiadar dels companys de corporació tot explicant que les necessitats de la seva nova feina li impedeixen dedicar el temps necessari al Consell. Tots els grups han agraït la tasca feta per Bonet durant els darrers mesos. El seu lloc l'ocuparà, a partir del proper plenari, la portaveu d'ERC a l'Ajuntament d'Oliana, Carme Lostao.