Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Consell Comarcal de la Cerdanya recorda la prohibició de romandre en segones residències durant l'estat d'alarma

El Consell Comarcal de la Cerdanya recorda la prohibició de romandre en segones residències durant l'estat d'alarma

L'ens i els 17 ajuntaments de la comarca adverteixen que desplaçar-se al domicili no habitual en ple confinament és tipificat com a delicte de desobediència greu. Alhora, alerten que aquesta actitud posa en risc els hospitals del Pirineu
Hospital de Cerdanya
08/04/2020 12:40

El Consell Comarcal de la Cerdanya, amb el suport dels 17 ajuntaments de la comarca, ha demanat una vegada més "que es respectin les indicacions dictades per l’Estat d’Alarma i el confinament de la població arran de la situació motivada per la pandèmia del COVID-19".

En un comunicat publicat aquest dimecres, la totalitat de les institucions cerdanes han manifestat "la preocupació davant l’existència encara avui dia de desplaçaments cap a les segones residències, tal com apunten les dades ofertes per l’Hospital de la Cerdanya, i malgrat els controls policials". Per això, recorden que "enguany per Pasqua cal quedar-se a casa" perquè la situació actual "no són unes vacances".

En aquest nou manifest, el Consell Comarcal i els ajuntaments s'han mostrat més explícits i han recordat, als qui hagin vingut aquests dies al Pirineu o bé encara pretenguin fer-ho, que "saltar-se l’estat d'alarma per desplaçar-se a la segona residència constitueix un delicte de desobediència greu".

Més pressió pels hospitals pirinencs

A més a més, han alertat que si aquests segons residents tenen algun problema de salut mentre són a la seva casa de cap de setmana, podrien no rebre l'atenció òptima perquè "el desplaçament de la població a les segones residències, des de zones més afectades per la pandèmia, pot agreujar la situació en zones on el contagi està controlat".

Per tot plegat, les institucions locals apel·len novament a la "responsabilitat individual i col·lectiva per lluitar contra la propagació del COVID-19 a la Cerdanya, amb una població envellida i sense uns mitjans sanitaris suficients". Així, el comunicat acaba demanant "explícitament i de manera ferma no venir a la Cerdanya per Pasqua", perquè aquesta actitud, en el context actual, significa "posar en risc la població resident, tal com remarquen els serveis sanitaris del nostre país".

Els Mossos avisen de les sancions econòmiques

Sobre aquesta polèmica, els Mossos d'Esquadra han reiterat aquest dimecres mateix que mantenen "els controls per detectar i denunciar qui es desplaci a la segona residència mentre duri el confinament". Aquesta vegada el cos policial hi ha afegit el recordatori que "aquesta irresponsabilitat pot suposar una elevada sanció econòmica", que en els casos més greus pot arribar als 30.000 euros.

També des del Departament d'Interior, el Servei Català de Trànsit ha reconegut que aquest començament de setmana han constatat un augment del trànsit i, especialment, del nombre de vehicles que surten de l'àrea metropolitana de Barcelona.