Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Consell Comarcal de l'Alt Urgell defensa els preus del menjador escolar per garantir la viabilitat d'IAUSA

El Consell Comarcal de l'Alt Urgell defensa els preus del menjador escolar per garantir la viabilitat d'IAUSA

L'equip de govern recorda que la revisió s'ha fet seguint els criteris dels tècnics de l'ens. Compromís rebutja la mesura i creu que hi ha alternatives per millorar el servei sense canviar les tarifes
Ple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell
19/06/2020 11:55

L'equip de govern del Consell Comarcal de l'Alt Urgell ha defensat al ple ordinari, aquest dimecres, la revisió de preus del servei de menjador escolar, que preveu un augment respecte de l'any passat. Junts per l'Alt Urgell i ERC consideren imprescindible seguir aquest criteri si es vol garantir la viabilitat de l'empresa pública IAUSA i evitar-ne la privatització, segons van expressar en resposta a una interpel·lació presentada per Compromís pel Pirineu.

El grup de l'oposició va reiterar el seu rebuig a la mesura i hi va afegir que de moment no han pogut tenir accés a l'estudi de costos elaborat per IAUSA, tot i que sí que han pogut veure una auditoria externa sobre aquest servei i la resolució del Departament d’Educació que permet dur-ho a terme. La portaveu de Compromís, Carlota Valls, assegura que "les famílies pagaran el màxim que permet la llei" i ho considera una "decisió inapropiada i inacceptable en la situació de crisi". Valls entén que "si s’havien de tocar els preus, hauria de ser per abaratir-los", i creu que "el que ho ha motivat és les pressions de les empreses gestores per tenir més beneficis". També hi ha afegit que "l’Ajuntament de la Seu va reconèixer que no se n’havien assabentat", al ple municipal celebrat dilluns passat a la capital comarcal. Finalment, des del grup socialista també addueixen que, a nivell més general, "la FAPAC ho ha qualificat com una falta de respecte a les famílies" i que Catalunya té els preus notablement per damunt dels de l’Estat. Valls opina que "és possible abaratir costos i millorar qualitat" i proposa a l'equip de govern que es replantegi la mesura i s'estudiï "projectes innovadors" que s'han dut a terme en d'altres comarques que, afirma, ho han aconseguit.

El president del Consell Comarcal, Miquel Sala, va respondre que prenen nota d'aquesta proposta, però va recordar que la decisió sobre els preus del menjador escolar no és política sinó purament tècnica, en base a les indicacions dels mateixos tècnics de la institució. La portaveu de Junts, Cristina Barbens hi va afegir que la pujada que es preveu és "petita" i que entén que Compromís, "com a oposició, ho ha de denunciar", però que "és necessari si es vol mantenir la qualitat del servei".

Sobre aquest darrer punt, el portaveu d'ERC, Sergi Parramon, va manifestar que "no podem fer màgia" amb els comptes de serveis públics bàsics com els menjadors escolars i que, si tots els grups coincideixen en el fet que "no es vol que IAUSA es privatitzi", cal "garantir que és viable". Parramon va subrallat que l'augment en la majoria de casos es mou entre els 18 i els 25 euros l'any; és a dir, entre 1,5 i 2 euros al mes. I hi afegeix que el servei de qualitat pel qual s'ha apostat permet mantenir projectes com ara 'Menja d'aquí' i el suport als productors artesans locals de Menja't l'Alt Urgell. A més a més, el conseller republicà va recordar que "tots som conscients de les dificultats per les quals ha passat IAUSA" i que no es pot permetre que es torni a produir aquesta situació.

A aquesta qüestió també s'hi ha referit l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, municipi que concentra la majoria dels menjadors escolars de la comarca. L'alcalde urgellenc, Jordi Fàbrega, ha recordat que és necessari revisar preus de serveis com aquest per garantir-ne la seva continuïtat i que en aquest cas, a més a més, hi ha un gran nombre d'usuaris que disposen de beques, un apartat que enguany compta amb una partida de 250.000 euros. Per això, Fàbrega indica que el que no seria equitatiu seria "que amb diners públics es financés el menjador escolar de tothom i, per tant, també de gent amb un bon nivell econòmic i que s'ho pot pagar", i que el el més raonable és "que tothom qui s'ho pot pagar, ho faci, perquè d'aquesta manera els diners de les beques siguin per a qui no es pot permetre pagar-ho".