Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Consell Comarcal de l'Alt Urgell exigeix l'alliberament dels Jordis

El Consell Comarcal de l'Alt Urgell exigeix l'alliberament dels Jordis

Aprovada una moció del PDeCAT i ERC en què es denuncia "la vulneració de les llibertats" i es qüestiona la separació de poders. El text reclama que les institucions europees no continuïn donant l'esquena a Catalunya
13/04/2018 20:25

El ple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell ha aprovat aquest dijous una moció presentada pels grups del PDeCAT i ERC on s'exigeix l’alliberament dels presidents de l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, empresonats des del passat 16 d'octubre.

El text també declara la vulneració de les llibertats de les persones, "recollides i protegides en tots els tractats internacionals", i manifesta la persecució de la lliure expressió i del dret a decidir "per part d’un estat que jutja les idees i empresona de forma il·legal". El tercer punt de la proposta denuncia la manca de separació de poders a l'Estat espanyol, així com la manipulació i coacció als mitjans de comunicació. Finalment, es demana a les institucions europees "que no continuïn donant l’esquena a Catalunya davant accions pròpies d’una dictadura".

La moció aprovada es farà arribar a diferents institucions, com el Parlament de Catalunya, l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, l’Oficina de l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans (ACNUDH) i el Congrés dels Diputats, així com a l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).

En la votació del plenari, la Candidatura de Progrés va votar a favor del primer i cinquè punt i va abstenir-se en la resta dels apartats.

Argumentació de la moció

En l'exposició de motius, els grups lamenten "la judicialització del conflicte polític català" i assenyalen que l'Estat espanyol no l'ha sabut resoldre "amb diàleg i negociació". A més, critiquen que el govern espanyol ha creuat amb els empresonaments de persones que es manifesten pacíficament "una línia vermella" per a qualsevol democràcia a l'Europa del segle XXI. I afegeixen: "És un fet que posa en greu risc els valors democràtics que crèiem que eren la base de la Constitució del 1978".

L'argumentació també alerta que els empresonaments de representants de la societat civil "forma part de l'estratègia per tensar, crispar i radicalitzar el conflicte català, amb l'objectiu final de desactivar la ciutadania".

  • El CCAU demana l'alliberament dels Jordis
  • Ple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell