Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Consell Comarcal promou un estudi sobre la vinya a l'Alt Urgell

El Consell Comarcal promou un estudi sobre la vinya a l'Alt Urgell

Bodegues de renom han demanat informació sobre la història vinícola de la subcomarca del Baridà
Raïm
28/02/2008 11:50

El Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha iniciat les gestions pertinents per elaborar un estudi aprofundit sobre la història de vinya a l’Alt Urgell i determinar-ne les seves potencialitats. D’una banda, l’interès del projecte se centra en replantejar en profunditat el Museu de la Vinya i el Vi de Muntanya del Pont de Bar, tant pel que fa a documentació com a continguts. Així mateix, l’estudi que promou l’ens comarcal serviria per orientar les empreses vinícoles sobre la viabilitat de plantar de nou vinya a la zona.

Segons ha explicat el tècnic de Patrimoni del Consell Comarcal, Carles Gascón, “grans bodegues estan molt interessades a conèixer les possibilitats dels terrenys, ja que el canvi climàtic fa que l’Alt Urgell es plantegi com una comarca que tornarà a ser bona per elaborar-hi vi”. I ha remarcat: “Hi ha empreses de renom que ens estan demanant informació en aquest sentit, i el Consell Comarcal vol coordinar el document que els serveixi per prendre una decisió al respecte”.

L’agent d’ocupació i desenvolupament local contractat per a la dinamització dels museus de la Ruta dels Oficis d’Ahir està tramitant les peticions d’ajut per optar a una subvenció del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana. L’objectiu és poder, així, organitzar un equip de treball d’investigació, i fer un recull oral i d’entrevistes amb experts en la vinya i l’elaboració de vi.

Gascón ha manifestat que ja està comprovat que a la zona del Baridà hi va haver molta vinya: “A la mínima que ens hem interessat per aquest tema, hem localitzat vuit premses de vi a Arsèguel”. El tècnic indica, a més, que no és cert que quan va arribar la filoxera va deixar-se de banda aquesta activitat econòmica i es va substituir al cent per cent per la producció lletera. “Documents històrics i fotografies deixen constància que als anys 60 encara hi havia vinyes en actiu al Pont de Bar”, ressalta.