Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Consell de l'Alt Urgell vol combatre l'expansió del seneci de cap

El Consell de l'Alt Urgell vol combatre l'expansió del seneci de cap

L'ens comarcal prepara unes jornades divulgatives i demana a la població que ajudi a frenar l'avenç de la planta invasora, que perjudica els terrenys. L'entorn de Calbinyà, afectat per l'incendi del 2012, és on s'està estenent més ràpid
Seneci de cap
20/10/2015 14:10

El Consell Comarcal vol organitzar jornades divulgatives per combatre el seneci de cap (Senecio inaequidens), planta invasora present des de ja fa anys al Pirineu català però que darrerament s'ha tornat a expandir de manera preocupant. Per això, l'ens ha fet una crida a la col·laboració de tothom per tal de frenar-ne l'expansió mentre es preparen accions concretes amb aquest objectiu.

El seneci de cap planta tòxica originària de Sud-àfrica que es reprodueix amb facilitat, ja que el bestiar la rebutja, i per tant no té depredadors que n’aturin el creixement. L'espècie va arribar als països del centre d’Europa al final del segle XIX i a la dècada de 1930 es va localitzar per primera vegada al un focus al sud de França, que és el que s’ha anat estenent fins a creuar el Pirineu i introduir-se a Catalunya, especialment per l’Alt Empordà i la Cerdanya.

La planta s'expandeix especialmet als vorals de les carreteres, en sòls alterats, en camps llaurats i en terrenys on hi hagi hagut moviment de terres o bé hagin patit incendis forestals. Per això, un dels llocs de l’Alt Urgell on el seneci s’està estenent més ràpidament és a l’entorn de Calbinyà, afectat per un incendi l’any 2012. En només tres anys, ja s’ha apoderat de la zona.

“Per combatre el seneci el millor sistema és la divulgació i que tothom sigui conscient de la problemàtica”, segons explica Francesc Viaplana, vicepresident de Medi Ambient i Sostenibilitat del Consell Comarcal. És per això que s’ha començat a treballar en l’organització d’unes jornades temàtiques de cara a l’any vinent.