Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Consell de l'Alt Urgell desestima una moció de Compromís sobre l'atenció domiciliària

El Consell de l'Alt Urgell desestima una moció de Compromís sobre l'atenció domiciliària

El grup reclama millores perquè creuen que hi ha problemes amb la gestió. L'equip de govern lamenta que l'oposició pretengui "sembrar dubtes" en diferents serveis comarcals i defensa el bon funcionament d'aquest mitjà amb els recursos disponibles
Consorci d'Atenció a les Persones de l'Alt Urgell
31/07/2020 12:40

El ple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell ha desestimat aquest aquest dijous una moció presentada per Compromís X Pirineu en què s'instava a millorar el servei d'atenció domiciliària. La proposta va rebre 14 vots en contra (dels consellers presents de l'equip de govern de Junts i ERC) i 4 vots favorables.

La portaveu de Compromís, Carlota Valls, va dir durant la sessió que el març de 2018 el Consorci d'Atenció a les Persones (CAPAU) havia decidit externalitzar el servei d'atenció domiciliària. Una mesura que es va fer efectiva l'any següent després que els dos primers concursos van quedar deserts, un fet que Valls atribueix a que a l'Alt Urgell no existeix cap empresa especialitzada en aquesta tasca. L'adjudicació es va fer a Suport Assistencial, una filial de l'empresa Lleida Assistencial. La consellera va dir que els "preocupa", a nivell polític, la manera com es va fer la contractació. També afirma que durant aquest temps s'ha detectat "irregularitats" pel que fa a les condicions laborals i salarials dels treballadors i al servei prestat als usuaris. Finalment, Valls no troba lògic que aquest servei només atengui 27 padrins i padrines de la comarca, quan considera que la demanda és més gran.

Des de l'equip de govern, la presidenta del Consell, Josefina Lladós, va lamentar que, una vegada més, Compromís presenti mocions en les quals "demanen crear una taula de treball, i col·laboració i veu pròpia en la gestió, però alhora sembren dubtes, incerteses i desconfiances" sobre el funcionament de diferents serveis comarcals. Lladós conclou que l'oposició vol "difondre la idea que tot es fa malament", i que amb aquesta estratègia política no hi poden tenir confiança. La nova dirigent comarcal entén que "tots els serveis són millorables", però recorda que "estem en una situació complexa i el tema de l'atenció domiciliària actualment és dels més delicats que hi ha" i que "s'hi posen tots els recursos i tots els esforços". I hi afegeix que no es pot posar en qüestió del fet que "l'objectiu dels tècnics i dels polítics amb responsabilitats de govern es millorar l'atenció domiciliària en tots els seus àmbits".

Manca de confiança

Des de Compromís van respondre que valoraven positivament que s'expressi la voluntat de millorar l'atenció domiciliària i hi van afegir que "la millor manera de recuperar la confiança seria treballar junts", tot i que van lamentar que es descarti aquesta proposta de taula de treball. Alhora, van negar que la crítica s'adreci als tècnics sinó que se centra en la gestió política.

Sobre les crides a recuperar la confiança, el vicepresident del Consell, Martí Riera, va retreure a Compromís el fet que, en aquest primer any de legislatura, sempre que l'equip de govern ha intentat apropar posicions i compartir informacions n'han "sortit esquilats", perquè l'oposició "ho ha aprofitat per tergiversar, manipular i vendre-ho d'una manera molt diferent a la informació real". Així, Riera entén que és molt difícil tenir confiança en algú que actua "amb traïció". Josefina Lladós hi afegeix que "s'ha de tenir molta cura a l'hora de tractar determinades informacions que són molt sensibles i amb les quals cal ser molt rigorós".

Compromís demana la reunió de la Junta de Portaveus

D'altra banda, en l'apartat de precs, Compromís va demanar que es convoqui com més aviat millor una reunió de la Junta de Portaveus. Carlota Valls va recordar que al començament de la legislatura ja van fer aquesta petició i que l'han reiterat en diverses ocasions, però que des de llavors només se'ls ha convocat en dues ocasions, una d'elles per informar de l'ERTO a IAUSA, malgrat que el reglament estableix que aquestes trobades s'han de fer almenys cada dos mesos.

Josefina Lladós va respondre que per part seva no hi ha "cap problema" a convocar aquesta Junta de Portaveus cada dos mesos a partir d'ara. També va explicar que ja han respost a la petició de Compromís de poder consultar les actes de les sessions del Consell d'Alcaldes, un fet que van agrair des de l'oposició.