Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Consell del Pallars Sobirà confirma el sacrifici de 30.000 alevins de truita de riu

El Consell del Pallars Sobirà confirma el sacrifici de 30.000 alevins de truita de riu

L'ens ho justifica perquè els Agents Rurals van advertir de possibles sancions, en no ser una espècie autòctona. L'oposició planta el plenari comarcal en protesta per la manca d'informació sobre el cas
Planta d'alevinatge d'Escaló (ACN/Marta Lluvich)
04/05/2016 11:10

El president del Consell del Pallars Sobirà, Llàtzer Sibís, ha confirmat que l'ens comarcal va sacrificar 30.000 alevins de truita de riu de la planta d'alevinatge ubicada a Escaló. Sibís ha reconegut "algun error en la gestió" però considera que el gruix de l'expedient d'aquest cas "és correcte". Aquesta qüestió s'ha debatut aquest dimarts al plenari del Consell, en el qual tots els consellers de l'oposició, tret del representant del PSC-PM, van abandonar la sessió en considerar insuficients les explicacions, segons informa l'ACN.

Des de l'equip de govern han justificat la mesura perquè els Agents Rurals van qüestionar que els alevins de truita fossin d'espècie autòctona i els van advertir que s'exposaven a sancions si els alliberaven al riu Noguera Pallaresa. Per això, malgrat que el Consell estava en contra del criteri dels agents, es va prendre la decisió de sacrificar-los. Llàtzer Sibís defensa que tota la documentació dels peixos estava en regla i va lamentar el "buit legal" que considera que hi ha actualment en aquests casos. El Consell va construir dos canals d'alevinatge (Escaló i Llavorsí) amb l'objectiu de tornar a posicionar la comarca com a destí de pesca de truita.

Els grups d'ERC, CUP i Fem Municipi van abandonar el ple com a acte de protesta per "la manca de transparència del govern comarcal". L'oposició vol saber què ha passat amb aquests alevins de truita, que es van portar de França el 4 d'abril. Els grups havien presentat una bateria de preguntes amb les quals volien conèixer si el canal d'alevinatge disposa de tots els permisos, quin cost va suposar la compra d'alevins, si es van sacrificar i en cas afirmatiu per quina raó.

Algunes d'aquestes preguntes es van respondre en el ple, però els consellers d'ERC, la CUP i Fem Municipi consideren insuficients les explicacions. Per això, han lliurat una carta al president comarcal en la qual li demanen que convoqui com més aviat millor un ple extraordinari per tractar aquesta i d'altres qüestions, com ara la gestió de personal, l'eliminació d'ajuts de transport a les escoles de la comarca, la recollida porta a porta i la presència a Fitur 2016.