Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El conseller Nadal visita la millora a l'accés a les pistes d'esquí de Tavascan i les obres al pont vell de Baro

El conseller Nadal visita la millora a l'accés a les pistes d'esquí de Tavascan i les obres al pont vell de Baro

20/08/2009 11:36

El conseller ha visitat avui el camí d’accés a les pistes d’esquí la Pleta del Prat de Tavascan, acompanyat de l’alcalde de Lladorre, Lluís Colomé, un cop han finalitzat les obres que el DPTOP hi ha dut a terme. Els treballs, amb un pressupost de més de 432.000 euros, han consistit principalment en l’eliminació dels revolts i la millora del traçat d’un tram de l’accés a Quanca, a uns 6 quilòmetres de Tavascan i uns 4 quilòmetres de les pistes d’esquí.

Per la seva banda, l’L-504, de titularitat de la Generalitat, connecta Tavascan i Lladorre i es presenta com el principal accés a la Vall de Cardós. En aquesta carretera, que enllaça amb la via d’accés a les pistes d’esquí, el DPTOP també va dur a terme obres de condicionament, millora i eixamplament de la calçada.

Nou tram per eliminar revolts

L’actuació que s’ha enllestit aquest estiu ha inclòs la millora del traçat d’un tram del camí d’accés a les pistes d’esquí de Tavascan, a la sortida del nucli de Quanca, amb l’objectiu d’eliminar els revolts pronunciats que hi havia i incrementar, així, la seguretat de la circulació i la fluïdesa.

Per això, s’ha construït un nou tram de 220 metres de longitud en variant, amb una calçada de 6 metres d’amplada i un carril per sentit de 3 metres d’ample cadascun amb cunetes. Aquest tram ha comportat la construcció de dos ponts per a creuar el riu el Port, de 17,5 metres i 16,2 metres de longitud, respectivament. Són estructures de formigó amb calçades de dos carrils de 3 metres, un per sentit, i vorals de 0,6 i barreres de seguretat.
Les obres s’han completat amb la millora del drenatge, del paviment i la senyalització.

Inversió de 20,1 MEUR en la millora d’accessos

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques impulsa cada any, en el marc del pla director de les estacions de muntanya, la millora dels accessos a diverses estacions d’esquí nòrdic i alpí amb l’objectiu de promoure les activitats de neu i potenciar la competitivitat del sector i del seu entorn territorial.

En els darrers dos anys, el Govern ha dut a terme actuacions en la millora d’accessos a pistes per valor de més de 20,1 MEUR, per a garantir una correcta conservació de l’estat de les carreteres que comuniquen amb aquest tipus d’instal·lacions, que pateixen el desgast habitual a consequència d’estar sotmeses a condicions climatològiques adverses i a la utilització de fundents (sal) per fondre la neu, que provoquen un deteriorament del paviment.

En aquest sentit, darrerament s’han licitat les obres de reforçament de l’accés a les pistes d’esquí de Boí i Taüll, a la carretera L-501, amb un pressupost d’1,2 MEUR.

Pel que fa a obres acabades, a més de l’actuació ara finalitzada, a la demarcació de Lleida s’han enllestit tres actuacions per a la millora dels accessos a les pistes d’esquí nòrdic de Tuixent – la Vansa, Lles de Cerdanya i Aransa, que han comportat una inversió global de 3 MEUR. Igualment, el DPTOP ha dut a terme la millora del paviment a l’accés a les pistes d’esquí nòrdic de Sant Joan de l’Erm, que ha comportat una inversió de 2,6 MEUR, i s’ha millorat puntualment l’accés a Port Ainé, amb un pressupost de 0,3 MEUR.

A la demarcació de Girona, s’ha completat el condicionament de la carretera GI-400 entre la collada de Toses i Alp, amb una inversió de 12,1 MEUR, i la millora de l’accés a les estacions d’esquí de la Molina i Masella. D’altra banda, s’han enllestit les obres d’un nou pont sobre el riu Ter a Setcases, que permet millorar l’accés a l’estació d’esquí de Vallter 2000, amb un pressupost d’1,7 MEUR.

Recuperació del pont vell de Baro

El conseller Joaquim Nadal també ha visitat avui, acompanyat de l’alcalde de Soriguera, Vicenç Mitjana, les obres en execució a l’antic pont sobre el riu Noguera Pallaresa, a Baro, dins del terme municipal de Soriguera. Aquesta actuació permetrà recuperar per a l’ús dels vianants aquest pont penjant, situat en un entorn de valor paisatgístic.

Aquesta intervenció s’inscriu en el protocol de col·laboració entre els departaments de Cultura i Mitjans de Comunicació, i de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya, que té com a objectiu frenar el deteriorament progressiu dels nuclis antics i els entorns monumentals de diferents poblacions de Catalunya. Les obres disposen d’un pressupost de 378.000 euros i es preveu que finalitzin la tardor vinent.

Reconstrucció de la passarel·la

L’antic pont de Baro, de 42 metres de longitud, va ser construït a principis del segle passat; al llarg del temps, va patir diverses transformacions i atès el seu estat de conservació, es va tancar al pas. Les obres de recuperació actualment en marxa consisteixen en la reconstrucció de la passarel·la, la millora de les torres i murs d’acompanyament del pont i la urbanització dels accessos al pont.

Així, els treballs comporten l’enderrocament del formigó afegit a les torres per tal de recuperar les originals i la col·locació d’un nou tauler d’estructura metàl·lica lleugera amb plataforma de fusta. D’altra banda, es milloraran els accessos al pont i es pavimentaran amb lloses de pedra.

Els treballs van començar el maig passat i fins al moment, s’ha completat la demolició del pont antic i s’estan duent a terme les perforacions per a les fonamentacions dels contrapesos i recolzaments de la nova estructura. Així mateix, s’han iniciat alguns treballs d’urbanització a l’entorn del pont. En paral·lel, s’està realitzant en taller l’estructura metàl·lica del nou tauler i els cables que es col·locaran al pont.