Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El conseller Vila assisteix a la primera sessió de la nova Comissió Territorial d'Urbanisme de l'Alt Pirineu

El conseller Vila assisteix a la primera sessió de la nova Comissió Territorial d'Urbanisme de l'Alt Pirineu

L'òrgan exercirà les seves funcions a les comarques de l’Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà Les reunions tindran lloc cada dos mesos de manera itinerant
Nova Comissió Territorial d'Urbanisme
24/07/2014 19:42

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha assistit aquest dijous a la Seu d’Urgell a la primera sessió de la nova Comissió Territorial d’Urbanisme de l’Alt Pirineu, que exercirà les seves competències a les comarques de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà. Fins ara, la comissió territorial de Lleida era l’encarregada d’aprovar el planejament urbanístic del territori pirinenc.

La de l’Alt Pirineu completarà la distribució dels òrgans urbanístics de Catalunya, tot afegint-se a les vuit comissions que ja existeixen, i que són les de Girona, Lleida, Barcelona, Àmbit Metropolità de Barcelona, Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre, Val d’Aran i Catalunya Central. La subcomissió d’Urbanisme del municipi de Barcelona, de la seva banda, deriva de la Carta Municipal.

El conseller Santi Vila ha destacat que l’objectiu de la creació de la nova Comissió de l’Alt Pirineu és potenciar la descentralització de l’organització urbanística, acostar la presa de decisions al territori i aconseguir una major transparència en la tramitació dels expedients.

En relació amb el nou òrgan, Albert Batalla, alcalde de la Seu, ha expressat també l'agraïment al govern català per haver escoltat la reivindicació del territori. "Celebrem que vegi la llum perquè això significa que podrem participar en decisions transcendents i comptarem amb un estructura pròpia per opinar en un àmbit tant important com l'urbanisme", ha dit.

Les sessions tindran lloc cada dos mesos de manera itinerant per totes les comarques pirinenques. La seu de la Comissió s’ubicarà als Serveis Territorials d’Urbanisme de Lleida mentre no es despleguin els corresponents a l’Alt Pirineu, tal i com ha explicat el director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra.

Un funcionament simplificat

La Comissió Territorial d’Urbanisme de l’Alt Pirineu és la primera que se cenyirà a la nova composició i règim de funcionament establert pel reglament aprovat el passat mes de maig sobre els òrgans urbanístics col·legiats. Inaugura així una nova etapa en el funcionament d’aquests organismes, que seguiran, a partir de setembre, la resta de les comissions territorials d’urbanisme.

El reglament simplifica el funcionament de les comissions i, indirectament, de la tramitació urbanística, en suprimir l’exigència d’una ponència tècnica prèvia.

Les comissions territorials d’urbanisme són òrgans urbanístics de la Generalitat, adscrites al Departament de TES, que compleixen funcions de caràcter informatiu, consultiu, gestor, resolutiu i, a instàncies dels ajuntaments, també de caràcter interpretatiu.

Composició

La comissió de l’Alt Pirineu compta amb un president, que és el director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat, i un vicepresident, que és el subdirector general d’Urbanisme.A més a més, hi ha 8 representants del Departament de TES; 8 representants d’altres departaments de la Generalitat; 6 representants dels ens locals i 1 del consell de vegueria que, de forma transitòria, ocuparà un representant de la Diputació de Lleida. També en formen part 7 representants dels col·legis professionals i 3 persones de reconegut prestigi en matèria d’urbanisme, habitatge i medi ambient, que nomena el conseller.

Assisteixen, amb veu però sense vot, un representant de l’Administració de l’Estat, així com, amb el mateix règim, els alcaldes de l’Alt Pirineu quan es consideri el planejament general del seu municipi.