Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Dansàneu porta la dansa, la música i les tradicions a tots els racons del Pallars Sobirà

El Dansàneu porta la dansa, la música i les tradicions a tots els racons del Pallars Sobirà

La festa comptarà amb més d'un centenar d'actuacions de Catalunya, l'Aragó, Euskal Herria i Occitània
23/06/2015 18:10

El Pallars Sobirà s'omplirà de dansa, música i tradicions, des d'aquest dimarts i fins al dia 28 de juny, gràcies a la celebració del Dansàneu. La 24a edició del festival, sense perdre els seus orígens en la formació en dansa i música tradicional, refunda el certamen i converteix el territori en un punt de trobada de les cultures pirinenques, esdevenint un dinamitzador cultural i econòmic de la zona.

Les activitats es descentralitzen de les Valls d'Àneu i un total de 8 localitats de la comarca (Esterri d'Àneu, València d'Àneu, Isil, la Guingueta, Espot, Escaló, Rialp i Sort) es beneficiaran de més d'un centenar d'actuacions de dansa i música tradicional provinents de diversos punts de Catalunya, Aragó, Euskal Herria i Occitània.

Rut Martínez, coordinadora de programació del Dansàneu, ha explicat a l'ACN que després de 23 anys de celebració del Dansàneu a Esterri d'Àneu "ja està molt arrelat a la zona".  Així mateix, ha recordat que el nou Dansàneu és un festival que s'adreça a tots els públics, tant als professionals i aficionats a la dansa i la música tradicional com al públic familiar.

Una trentana d'activitats

El 24è Dansàneu programa una trentena d'activitats que pivoten a l'entorn de la dansa i la música tradicional i que inclouen: espectacles, formació, festes populars, mostra d'artesania i dirà de productes de proximitat.

Tots els espectacles són gratuïts. En destaca la cercavila, que es duu a terme el dia de Sant Joan a Sort i el dia de la cloenda a Esterri d'Àneu, amb la participació de 22 grups de dansa i música. Hi prendran part enguany grups residents de Catalunya (Ballets de Catalunya), l'Aragó (Corro d'es Bailes de San Chuan), Euskal Herria (Elai Alai) i Occitània (Vox Bigerri).

Pel que fa la formació en dansa i música tradicional, entronca amb l'esperit del Dansàneu originari, també de caràcter gratuït. La formació del Dansàneu 2015 està reconeguda pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya (crèdits per al professorat).

Propostes complementàries

Com a activitats complementàries cal destacar les falles d'Isil, la Guingueta d'Àneu i Espot, una jornada sobre recerca i etnologia amb els occitans Alain Servant i Pierre Rouch amb el musicòleg Artur Blasco, a més d'una exposició provinent del Conservatori de Toulouse i la presentació del cançoner d'Artur Blasco amb la presència d'informants del Pallars, entre altres.

El Dansàneu 2015 comptarà també amb una mostra d'artesania i una fira de productes de proximitat. L'objectiu del nou Dansàneu, amb la dansa com a eix principal i vertebrador, és donar resposta als requeriments i necessitats d'un context social i cultural canviant. Tot plegat incorporant els atractius de disciplines artístiques, culturals, socials i econòmiques ja presents al territori i que atorguen valor afegit al propi concepte de festival estiuenc.