Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El DAR i UP apropen posicions sobre el Contracte Global d'Explotació

El DAR i UP apropen posicions sobre el Contracte Global d'Explotació

El departament ha publicat aquest divendres l’ordre per sol.licitar els ajuts del pla pilot. El sindicat havia denunciat que els pagesos implicats no rebien els ajuts pactats
Concentració d'Unió de Pagesos
31/08/2007 20:41

El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural i Unió de Pagesos intenten apropar posicions després del creuament d’acusacions que han protagonitzat els darrers dies per l’endarreriment en els pagaments del Contracte Global d’Explotació. La prova pilot d’aquesta eina implica 325 pagesos de quatre comarques, dels quals 110 són de l’Alt Urgell. També en participen el Berguedà, el Pla de l’Estany i la Conca de Barberà.

L’aplicació del contracte va ser un dels temes centrals de debat durant la reunió bilateral que van mantenir dijous a la tarda els màxims responsables del DAR i d’Unió de Pagesos. Per part del departament hi van ser el conseller Joaquim Llena, el secretari general Xavier Castella, el director general de Desenvolupament Rural, Jordi Bertran; la directora general d’Agricultura, Ramaderia i Innovació, Rosa Maria Cubel; el director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Diaz, i el director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries Joan Gené.

Segons el DAR, a la reunió es va fer un seguiment de les qüestions que es van debatre a la darrera trobada, el 26 de juliol passat, entre els quals hi havia l’aplicació del Contracte Global d’Explotació (CGE) a tot Catalunya i la convocatòria dels ajuts associats.

En aquest sentit, el Departament va reiterar que està treballant en la modificació de l’actual Decret que regula el CGE per tal de garantir-ne un millor funcionament, flexibilitzant la presentació del pla d’explotació. Alhora, s’analitzarà que determinats ajuts es puguin tramitar a banda del CGE.

Mentrestant, el DAR ha publicat aquest divendres l’ordre que permet sol.licitar els ajuts del pla pilot. Cal recordar que ara fa dues setmanes UP va convocar tractorades a la Seu, Berga, Banyoles i Montblanc per denunciar que els pagesos que ja havien fet les inversions mediambientals previstes encara no havien rebut els diners corresponents al 2006 i que tampoc no hi havia cap partida prevista per enguany.

Un cop modificat el Decret que se sotmetrà a consulta de les organitzacions agràries, el DAR publicarà la convocatòria pel 2007 dels ajuts per a la incorporació de joves agricultors, la modernització i la diversificació de les explotacions agràries. Aquesta convocatòria reflectirà les millores incorporades al Decret i contemplarà la convocatòria d’aquests ajuts també per als signataris del pla pilot. Cal destacar que estarà oberta a tothom que s’hi vulgui acollir i no només a aquells que van presentar una comunicació prèvia d’inici d’obres, fet que els ha permès iniciar les inversions aquest mateix estiu.