Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El DAR matisa l'acord sobre els recs de compensació

El DAR matisa l'acord sobre els recs de compensació

El Govern afirma que el preu per als pagesos serà baix, però que no es pot parlar de 'cost zero'
13/12/2007 16:50

El departament d’Agricultura i Acció Rural (DAR) del Govern català nega que els recs compensatoris per l’embassament de Rialb esdevinguin totalment gratuïts per als pagesos. El director general de Desenvolupament Rural, Jordi Bertran, ha desmentit les declaracions del diputat de CiU Albert Batalla, en les quals afirmava que l’acord del Parlament d’ahir garantiria que als ramaders els suposarà un cost zero.

Tot i això, la Generalitat assegura que intentarà “fer un preu ajustat i més baix del 30%, sobre la part de la Generalitat, que marca la Llei Catalana de l'Aigua”. Jordi Bertran es basa en el fet que reglament europeu i la Llei d'Aigües no permeten realitzar un regadiu gratuït, si bé afirma que “la compensació per als regants hi serà, no només en la rebaixa del preu, sinó també en l'augment de les terres de regadiu que obtindran respecte a les que se'ls expropien”.

Sigui com sigui, Jordi Bertran se suma a la valoració positiva per l’acord unànime obtingut al Parlament, pel fet que “s'ha començat el procés per tirar endavant aquest regadiu”.

L’acord suposa el compromís escrit de què executarà cadascuna de les parts. Per una banda, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) s'encarregarà de la construcció de la canonada principal, l'estació de bombament i les basses, assumint el 100% del cost. De la seva banda, la Generalitat executarà l'obra de distribució des de les basses fins a les parcel•les. D'aquesta part del projecte, els regants hauran d'assumir una part del cost, que la Generalitat ajustarà i farà que sigui més baixa del 30%.

El conveni amb la CHE se signarà durant les properes dues o tres setmanes. En concret es desenvoluparan tres projectes de transformació en regadiu: un de 220 hectàrees a Oliana, un altre de 570 hectàrees a Peramola i Bassella, i un tercer per a la zona entre Bassella i Pinell, al límit entre les comarques de l’Alt Urgell i el Solsonès.

La polèmica sobre els recs prové del fet que, quan es van fer efectives les expropiacions per construir el pantà de Rialb, els pagesos afectats van pactar amb la CHE que se’ls construiria aquesta infraestructura com a compensació per la pèrdua de terreny fèrtil. Però més tard la confederació es va desdir d’aquest compromís emparaulat, cosa que va desencadenar la protesta dels regants.