Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El decret d’estat d’alarma estableix la limitació dels desplaçaments

El decret d’estat d’alarma estableix la limitació dels desplaçaments

Només es poden fer per a determinats supòsits com ara comprar productes bàsics, anar a la feina o atendre gent gran i infants, entre d’altres. Els treballadors transfronterers poden anar a treballar a Andorra amb un document que ho acrediti
La carretera N-260 a la rotonda d’Andorra, a la Seu
14/03/2020 17:10

El decret d’Estat d’alarma pel coronavirus, que preveu aprovar el Govern espanyol, contempla que la població només es podrà desplaçar per comprar aliments i productes farmacèutics o de primera necessitat; assistir a centres mèdics, anar al lloc de treball, tornar a l’habitatge habitual, anar a cuidar gent gran o infants, adreçar-se a entitats financeres o bé per causa major o urgència justificada. Les mesures entren en vigor de forma immediata.

De la seva part, els vehicles podran circular per a les finalitats abans esmentades o bé per anar a les benzineres, si bé el Ministeri de l’Interior pot acordar el tancament de carreteres si ho creu convenient.  

L’esborrany també estableix que les empreses han de facilitar el teletreball en aquells casos en què sigui possible. El mateix passa amb l’ensenyament, on l’activitat presencial ha quedat suspesa. 

En relació a aquestes limitacions, pel que fa als treballadors fronterers, des de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell han informat que aquest col·lectiu podrà desplaçar-se a Andorra en aquells casos en què sigui necessari, amb un document que ho acrediti. Cal recordar que al Principat també s’ha decretat el tancament de bona part dels equipaments públics i establiments comercials, tret dels de primera necessitat.

El text també confirma el tancament d’establiments tret dels que siguin de primera necessitat; i a supermercats i botigues de queviures, insta a estar-s’hi el temps “estrictament necessari”, com també a mantenir la distància entre persones, cosa que ja s’estava incomplint aquest dissabte en molts espais públics. Restaran tancats bars, restaurants, instal·lacions culturals o esportives, festivals i festes populars. També es restringirà l’assistència a actes religiosos. 

Un punt que el Govern espanyol encara no ha consensuat és la limitació en el transport terrestre, aeri, marítim i ferroviari, S’estudia una reducció d’entre el 40% i el 60%, però no s’ha aclarit com es concretarà ni si es tancarà determinats accessos o punts fronterers, informa l’ACN. 

En tot cas, tots els mitjans de transport públic hauran de fer una neteja diària dels vehicles, i els sistemes de venda de bitllets per Internet hauran d’incloure un missatge en què es desaconsella viatjar aquests propers dies.

DECRET BOE