Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Departament d'Agricultura potencia la fusta provinent de boscos del Pirineu

El Departament d'Agricultura potencia la fusta provinent de boscos del Pirineu

La consellera Teresa Jordà ha inaugurat aquest dijous una terrassa al menjador laboral elaborada amb material de Pallerols, a l'Alt Urgell. La reforma a l’edifici de la seu a Barcelona posa en valor la fusta de proximitat i el seu ús en construccions públiques
Inauguració de la terrassa elaborada amb fusta de Pallerols (Foto: Gencat)
22/06/2018 11:30

El menjador laboral del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) disposa des d’aquest dijous d’una terrassa reformada a l’edifici de la seva seu a Barcelona. La reforma, que ha estat inaugurada per la consellera Teresa Jordà, ha consistit en la substitució de la tarima existent per una de nova i la incorporació de mobiliari d’exterior, tamborets i taules de fusta. El projecte s’ha dut a terme amb la col·laboració del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i té com a objectiu valoritzar el recurs fuster provinent del bosc de Pallerols (Alt Urgell), propietat de la Generalitat de Catalunya i gestionat de manera sostenible.

La fusta local permet obtenir productes d’alt valor afegit, aplicant-se a revestiments, mobiliari exterior i tarimes, entre d’altres. D’aquesta manera, es substitueix la demanda de fusta provinent de l’exterior i es creen llocs de treball al territori a partir de la gestió sostenible dels boscos catalans. Es tracta de buscar nous valors afegits a la fusta catalana, i la terrassa recent reformada del Departament és exemple d’aquesta nova sortida en el mercat de la construcció.

Potenciar l’ús de la fusta en construccions

El Departament d’Agricultura treballa per buscar nous usos de la fusta i els productes forestals. Amb la col·laboració  del CTFC i l’Institut Català de la Fusta ( INCAFUST), busca noves sortides al mercat de la fusta que pugui significar una major demanda de matèria primera de proximitat. Així doncs, es treballa amb el sector de la primera transformació de la fusta per impulsar el seu ús en la construcció mercat de la fusta per a la construcció. També promou el desenvolupament i el reconeixement de la fusta com a material i contribueix a la millora de la competitivitat, foment de la innovació en el sector.

Projecte europeu per millorar les empreses fusteres pirinenques

La reforma de la terrassa s’emmarca dins el projecte europeu INTERREG-POCTEFA IFORWOOD per la mobilització i valorització de productes fusters del Pirineu. El projecte iForWood té una durada de tres anys (2016-2019) i té la finalitat de contribuir a l'augment de la rendibilitat de la gestió forestal i a la millora de la competitivitat i la productivitat de les empreses fusteres pirinenques,  a través de la cooperació en matèria d'R+D+I.

L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.