Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El diplomàtic Carles Casajuana guanya la 29a edició del premi Ramon Llull

El diplomàtic Carles Casajuana guanya la 29a edició del premi Ramon Llull

30/01/2009 11:33

La novel·la 'L'últim home que parlava català' escrita per Carles Casajuana ha estat la guanyadora del premi Ramon Llull, que s'ha entregat aquest dijous al Principat d'Andorra. L'autor del llibre, nascut a Sant Cugat del Vallès i actual ambaixador d'Espanya al Regne Unit, ha destacat que l'obra parla sobre "el bilingüisme, el valor de la literatura i de la llengua, sobretot la catalana".

La trama del llibre comença explicant un cas de 'mobbing' immobiliari en què la víctima és un escriptor que no se'n vol anar de casa seva fins que no acabi la novel·la que està escrivint. El propietari de l'edifici pren la decisió de buidar-lo, tot i l'oposició de l'escriptor. Per Casajuana aquest fet de resistència ve a significar el valor de la literatura, ja que el propietari decideix de no abandonar el seu pis, malgrat que el valor monetari de la seva novel·la no es podria comparar amb els diners que li ofereixen per deixar el pis.

A més, l'argument de l'obra va més enllà, i se centra en la relació d'aquest escriptor amb un altre que ho fa en llengua castellana. Tots dos defensen la seva postura. A partir d'aquest moment, apareix la gran reflexió de l'obra que és l'estat actual de la llengua, al plantejar-se la desaparició del català i l'existència de l'últim home catalanoparlant.

Per escriure la seva novel·la, Casajuana ha explicat que es va inspirar en l'escriptor Bernard Malamud.

El premi Ramon Llull és el guardó més important de les lletres catalanes, i està dotat amb 90.000 euros. En l'edició actual s'han rebut 67 obres.