Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El DPTOP aprova el Pla director urbanístic de la Val d'Aran

El DPTOP aprova el Pla director urbanístic de la Val d'Aran

07/06/2010 12:19

El conseller de PTOP, Joaquim Nadal, ha presidit aquest divendres passat la Comissió d'Urbanisme de la Val d'Aran en la qual es va aprovar provisionalment el Pla director urbanístic de la Vall d'Aran. El document se sotmetrà ara a informe de la Comissió d'Urbanisme de Catalunya, pas previ a l'aprovació definitiva per part del conseller. El PDU és l'instrument que vol garantir el desenvolupament ordenat, econòmicament eficientment i ambientalment sostenible de la vall.

Així, el Pla precisa els límits dels espais naturals protegits pel Pla territorial de l'Alt Pirineu i Aran i impulsa la creació del Parc Territorial de la Garona, tot identificant i delimitant les lleres fluvials principals, els seus marges i les terrasses inferiors susceptibles de conformar-ho. El document també estableix criteris per desenvolupar les estratègies de desenvolupament urbanístic per part del planejament municipal i identifica els elements naturals i patrimonials entorn dels nuclis que constitueixen el patrimoni arquitectònic i paisatgístic de l'Aran. A la vegada, ubica dues noves àrees d'activitat econòmica a Les i Arties i preveu les infraestructures de mobilitat necessàries per potenciar l'accessibilitat i la connexió de l'Aran amb les comarques veïnes.

El Pla, amb l'horitzó temporal de l'any 2026, és un instrument de coordinació del planejament urbanístic dels nou municipis de la vall que concreta i precisa les directrius del Pla territorial parcial de l'Alt Pirineu i Aran. Aquest Pla territorial, en vigor des de setembre de 2006, comprèn, a més de la Val d'Aran, el Pallars Sobirà, la Cerdanya, l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell i el Pallars Jussà.

Un procés obert

L'elaboració del PDU de la Val d'Aran ha estat, des de bon començament, un procés obert i participatiu amb els agents del territori per tal que el Pla sigui al més consensuat possible amb el territori. El DPTOP va remetre als ajuntaments de la vall el document d'objectius i propòsits i va organitzar sessions d'explicació i debat sobre l'Avantprojecte. Els comentaris i aportacions rebuts es van incorporar al document aprovat inicialment.

El projecte es va exposar a informació pública durant dos mesos la tardor del 2009, temps durant el qual va rebre prop d'uns 600 escrits d'al.legacions d'administracions, entitats i ciutadans particulars, així com 22 informes d'altres departaments de la Generalitat i d'organismes afectats. Durant el tràmit d'audiència pública als ajuntaments van presentar 24 documents de resposta. Totes les aportacions s'han estudiat i s'han inclòs en el PDU en la mesura que ha estat possible per reforçar els objectius del Pla.

Els principals canvis introduïts en el projecte com a resultat d'aquests documents han estat, entre d'altres, la reducció de les propostes del desenvolupament urbanístic per extensió dels municipis, amb la voluntat de reduir el consum de sòl i l'afectació als sòls agrícoles. Així mateix, s'han suprimit algunes propostes d'infraestructures i s'ha modificat el traçat d'altres, també amb aquesta voluntat de minimitzar l'impacte en els espais oberts