Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El DPTOP impulsa la millora de la xarxa de camins i del transport públic a la Val d'Aran

El DPTOP impulsa la millora de la xarxa de camins i del transport públic a la Val d'Aran

14/05/2008 19:23

El DPTOP i el Conselh Generau d’Aran han signat aquest dijous un conveni per a subvencionar actuacions de millora en la xarxa de camins de la comarca entre 2008 i 2011.

Atès que la Val d’Aran es caracteritza per tenir un alt percentatge de terreny forestal i muntanyós i un poblament dispers, la xarxa de camins rurals que connecten els diferents nuclis és també molt àmplia. És per això que el Conselh Generau d’Aran, que és qui gestiona les actuacions de condicionament de la xarxa de camins, va acordar portar a terme un pla de millora d’aquestes vies. De la seva banda, el DPTOP té com una de les seves línies d’actuació en política de muntanya la millora de les xarxes tradicionals de camins.

El conveni signat avui preveu invertir un total de 4 MEUR en el condicionament i millora dels camins rurals de la Val d’Aran entre 2008 i 2011, dels quals 2,8 MEUR els aportarà el DPTOP.

Les actuacions s’executaran en els següents camins:

Accessos de Mont, Montcorbau
Accessos d’Arròs, Vila
Accessos de Bagergue
Accessos de Casau
Accessos de Bausen
Accessos de Betlan
Via Canejan / Les
Bossòst / Bagergue (Varradòs fins ribera Bagergue)
Es Bòrdes / Vielha (Artiga, Baricauba)
Arties / Salardú (Aiguamòg / Valarties)
Arròs / Vilac
Camí de Saliente

El DPTOP duu a terme una línia d’ajuts per a la millora de la xarxa de camins de les àrees de muntanya mitjançant una convocatòria ordinària anual, que s’obrirà properament. La signatura d’un conveni específic per a subvencionar actuacions d’aquest tipus és una línia de col·laboració que s’ha fet també amb el Consell Comarcal del Solsonès.

Nous serveis de transport públic


D’altra banda, el DPTOP i el Conselh Generau han signat també un protocol que permetrà crear nous serveis de transport públic per carretera a la Val d’Aran i estendre la instal·lació de marquesines a les parades.

Aquest protocol modificarà el conveni existent, signat el 1999, incrementant l’aportació del PTOP per a fer front a les despeses d’explotació dels serveis fins a un màxim de180.000 euros per a l’exercici 2008, el que significa gairebé quatriplicar la despesa del conveni anterior, i sense perjudici de la seva renovació de cara a exercicis posteriors.

Aquest increment econòmic permetrà la realització d’actuacions de millora del transport públic, des de la creació de noves línies fins a perllongaments de línies existents, per donar resposta a les noves necessitats de mobilitat.

El protocol signat avui permetrà la realització de noves actuacions, com ara:

· Serveis a nuclis de població allunyats de l’N-230 i de la C-28:
o Perllongar la línia des del final actual de Vaquèira fins a Beret

o Arribar a Casau i al Parador Nacional i als nuclis de Montcorbau i Mont i Vilac des de Vielha

o Arribar a Vilamós, Arres Dejós i Arres Dessús des de Pont d’Arròs

o Arribar a Arrós i Vila des d’Aubèrt o Pont d’Arrós

o Servei de transport a la demanda per tal de garantir el servei a la resta de nuclis de la Val d’Aran

Instauració d’un servei de transport nocturn, atesa la demanda social existent
Creació s’un servei directe per carretera, en temporada d’hivern, des de Vielha fins a Baqueira-Beret
Facilitar l’enllaç des del Naut i Baix Aran a totes les línies que entren i surten de la Val d’Aran, per tal de millorar la mobilitat cap a l’exterior de la comarca

Finalment, el DPTOP es compromet a preveure la dotació econòmica necessària per garantir la instal·lació de marquesines a les parades del transport públic de la Val d’Aran.