Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Festival Astronòmic del Montsec aspira a rebre uns 2.600 visitants

El Festival Astronòmic del Montsec aspira a rebre uns 2.600 visitants

L'esdeveniment, únic a Catalunya, fusiona la divulgació del coneixement del cel amb activitats culturals i lúdiques. Es durà a terme del 12 al 14 d'octubre al Centre d'Observació de l'Univers
Festival Astronòmic del Montsec
20/09/2018 18:50

El Centre d'Observació de l'Univers (COU) del Parc Astronòmic del Montsec acollirà del 12 al 14 d'octubre la 5a edició del Festival d'Astronomia. L'esdeveniment té com a objectiu principal divulgar la ciència en la societat, mitjançant l'organització d'activitats científiques, culturals i d'oci pensades per a tota la família, que aconsegueixin despertar l'interès per l'astronomia i un millor coneixement de la zona del Montsec com a destinació d'astroturisme.

En aquesta edició el festival espera l'assistència d'uns 2.600 visitants, la mateixa que l'any passat. És l'única activitat que es fa a Catalunya amb aquestes característiques, on s'integra el coneixement científic amb la cultura popular i les activitats culturals i lúdiques per a tots els públics.

Enguany s'han programat 16 activitats per a tota la família, tant diürnes com nocturnes, amb visites al COU, on destaca el nou espectacle nocturn 'Mil cent i un estels', segons ha detallat el director científic del Parc Astronòmic Montsec, Salvador J. Ribas. Es tracta d'un espectacle de cançons i divulgació astronòmica des de l'òptica de la cultura i el saber popular d'arreu dels Països Catalans. Fusiona astronomia popular amb cançons tradicionals catalanes i recull endevinalles, refranys i dites de l'imaginari popular i molta informació de com interpretaven el cel nocturn pagesos, pastors, mariners i gent d'arreu del territori. Tota aquesta informació s'ha relligat amb cançons de treball que cantaven aquests pagesos, cançons marineres o amb referència a pastors, a més d'altres que parlen de la Lluna, Venus i altres astres del firmament.

El festival comptarà també amb activitats de divulgació científica per a tota la família com són les visites al COU 'Viatgers Galàctics' (diürna), el 'Cel de la Tardor' (nocturna) o el taller d'experiments científics a càrrec del presentador del programa divulgatiu de ciència de TV3, 'Dinàmiks', Dani Jiménez. També hi haurà activitats culturals i musicals com el concert de Jordi Montañez dins del cicle 'Música sota les estrelles' que tindrà lloc la nit del 13 d'octubre. Aquesta vegada, el cantautor farà una preestrena del seu nou disc, el quart de la seva carrera musical.

El director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juli Alegre, ha remarcat la importància que té per al sector turístic l'organització d'esdeveniments d'aquestes característiques perquè se celebra a la tardor, després de la temporada d'estiu i abans que comenci la d'hivern, "que és quan més visitants tenim i d'aquesta manera ens ajuda a la desestacionalització turística i a l'equilibri territorial amb propostes d'alta qualitat per al visitant".

Els organitzadors han destacat l'evolució del festival en aquest primers cinc anys d'existència, que ha passat de 2.000 assistents el 2015 als 2.200 el 2016 i uns 2.600 l'any passat, xifra que esperen poder repetir en enguany.

Impacte econòmic indirecte de 2 milions d'euros

L'any 2017 el COU va rebre 36.000 visitants, una xifra que els seus responsables esperen repetir enguany, i que va comportar un impacte econòmic indirecte d'uns 2 milions d'euros al territori. Dins d'aquest impacte s'hi inclouen els paquets turístics que es comercialitzen durant tot l'any. Es preveu arribar als 1.000 en finalitzar aquest 2018.

El 70% dels paquets contractats corresponen a visitants de la ciutat de Barcelona i de la seva àrea metropolitana, el 10% de Girona, un 10% de Tarragona, mentre el 10% restant correspon a Espanya. El 45% d'aquests paquets són contractats per parelles i el 35%, per famílies amb fills. D'aquesta manera l'impacte directe dels paquets en els últims cinc anys (a data de 31 de desembre) és d'uns 416.640 euros.