Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Geoparc Orígens contracta un estudi sobre la instal·lació de plaques solars

El Geoparc Orígens contracta un estudi sobre la instal·lació de plaques solars

L'espai geològic, que inclou Coll de Nargó, defensa les energies renovables però es posiciona "en contra de macroprojectes" que puguin malmetre el paisatge local. L'anàlisi s'oferirà als 19 municipis que en formen part perquè el tinguin en compte de cara a autoritzar o no l'activitat
Geoparc Orígens
04/02/2021 19:10

El Geoparc Orígens, del qual forma part Coll de Nargó, ha encarregat un estudi per la protecció, gestió i ordenació del paisatge i afecció als espais agraris. Aquest estudi s'oferirà als 19 ajuntaments inclosos a la marca perquè disposin d'una eina d'avaluació de nous projectes en el sistema d'espais oberts (sòl no urbanitzable) per vetllar pel desenvolupament sostenible.

L'estudi permetrà avaluar el possible impacte tant d'instal·lacions de parcs fotovoltaics com d'altres projectes que afectin l'entorn natural i cultural del territori Geoparc, que a banda de Coll de Nargó també engloba la totalitat del Pallars Jussà, un ajuntament del Pallars Sobirà i dos del nord de la Noguera.

Aquesta decisió es va prendre en l'Assemblea General extraordinària del passat 28 d'octubre de 2020, quan els membres de l'Associació Geoparc Conca de Tremp-Montsec es van reunir per tractar els projectes de plaques solars que s'estan desplegant al territori. En aquesta reunió els membres de l'assemblea van arribar a un posicionament comú. El Geoparc Orígens "està a favor de les energies renovables", per tal de mitigar els efectes del canvi climàtic i també per la conservació dels seus paisatges i tradicions. Però, per aquest mateix motiu, es posiciona "en contra de macroprojectes" que puguin posar en perill aquests valors paisatgístics.

Els Geoparcs Mundials de la UNESCO, tot i ser àrees protegides per instruments internacionals, no tenen competències o capacitat legal per prohibir cap activitat que es desenvolupi en el seu territori si aquesta compta amb la legalitat oportuna. No obstant, els ajuntaments poden incorporar les recomanacions de l'estudi estudi de paisatge i espais agraris al seu ordenament urbanístic.

Àrea geològica excepcional

El Geoparc Orígens és una àrea de més de 2000 Km2 que, pels seus valors geològics excepcionals, ha estat reconegut com a Geoparc Mundial de la UNESCO. Els seus objectius són "protegir, divulgar i impulsar un desenvolupament sostenible local integrant els diferents patrimonis que formen part d'aquest territori, en benefici de la població local". Es proposen "aprofitar els recursos naturals i culturals locals i fer de la geologia, la paleontologia i la mineria un motor que dinamitzi el territori, amb l'objectiu de millorar la vida dels seus habitants i evitar els processos de despoblació. L'ús d'aquests recursos, recorden, "ha de ser sostenible i ha de garantir-ne la conservació".

El Geoparc també té l'objectiu de "reforçar la qualitat i la distribució dels productes turístics i locals (agroalimentaris i no agroalimentaris)". Per això, vol "ajudar a estimular la creació d'empreses locals innovadores, de nous treballs i cursos de formació d'elevada qualitat a mesura que es generen noves fonts i oportunitats d'ingressos a través del geoturisme".

Els municipis que formen part del Geoparc Orígens són: Abella de la Conca, Castell de Mur, Conca de Dalt, Gavet de la Conca, Isona, Pobla de Segur, Llimiana, Salàs de Pallars, Sant Esteve de la Sarga, Sarroca de Bellera, Senterada, Talarn, Torre de Capdella, Tremp,  Camarasa, Vilanova de Meià, Baix Pallars i Coll de Nargó. També en formen part el Consell Comarcal del Pallars Jussà i el de la Noguera.

Mostrar formulari de contacte