Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Geoparc Tremp-Montsec s’anomenarà 'Geoparc Orígens Pirineus Catalans'

El Geoparc Tremp-Montsec s’anomenarà 'Geoparc Orígens Pirineus Catalans'

El projecte es comercialitzarà amb aquesta marca de posicionament territorial i sota unes directrius que han estat presentades aquest dimecres a la Diputació de Lleida
09/05/2018 18:33

Geoparc Orígens Pirineus Catalans és el nom comercial que adopta a partir d'ara el Geoparc Conca de Tremp-Montsec per promocionar-se i donar-se a conèixer. Amb la nova nomenclatura es vol posar èmfasi en els orígens i en els diferents estadis de la formació dels Pirineus i, a la vegada, es vol englobar els dinou municipis que integren el projecte, repartits entre quatre comarques: el Pallars Jussà, la Noguera, el Pallars Sobirà i l'Alt Urgell.

La nova marca s'acompanya d'un logotip amb la imatge d'una petjada de dinosaure, en concret d'un titanosaure, i de la lletra 'O', per reforçar així el terme i el concepte 'orígens'. D'altra banda, des del Geoparc es fixen com a objectiu poder aconseguir en els pròxims anys més finançament per poder tirar les diferents accions previstes i revalidar d'aquí a quatre anys el segell internacional, que reconeix mundialment la riquesa geològica i paleontològica, el patrimoni natural, històric i cultural del territori.

Tant el logotip i la nomenclatura són fruit d'un procés de treball i concertació amb el territori, en el qual hi han participat més de 50 persones de diversos sectors socials en grups de treball. L'objectiu final és posicionar el geoparc no només entre el públic científic, sinó atraure també visitants nacionals i internacionals amb diversos interessos.

La Xarxa Global de Geoparcs de la Unesco comprèn 140 localitzacions en 38 països d'arreu del món. D'aquestes, 73 formen part de la Xarxa de Geoparcs Europeus i es reparteixen en 24 països, dels quals dos es troben en territori català, el de la Catalunya Central i el recentment reconegut de la Conca de Tremp-Montsec.

Valor geològic i natural

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, ha subratllat que rebre el reconeixement com a geoparc "posa en valor els actius del territori, en especial la geologia, i això és importantíssim per a la seva conservació". Per la seva banda, el president del geoparc, Joan Ubach, s'ha mostrat convençut que el nou nom comercial, que recull l'empremta dels últims dinosaures d'Europa, "ajudarà a posicionar la zona a nivell internacional".

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha qualificat el geoparc com a projecte "de territori" i ha assegurat que incidirà positivament en el desenvolupament econòmic i turístic de la demarcació i "ajudarà a posicionar més i millor el Pirineu i les terres de Lleida".

Renovació cada quatre anys

El segell de Geoparc Mundial implica que la gestió d’aquests espais es faci seguint un concepte integrador de protecció, educació i desenvolupament sostenible, involucrant, en tot moment, les comunitats locals. En el cas del Geoparc de la Conca de Tremp-Montsec, és una àrea amb un gran valor geològic i natural, que permet explicar com es van formar serralades com la dels Pirineus. Així mateix, també hi ha altres elements al territori que ajuden a explicar l’evolució de la vida, com per exemple, els milers de restes fòssils dels últims dinosaures que van viure a Europa i que es troben a la zona. Per mantenir aquesta marca d’elevada qualitat, la UNESCO re-avaluarà cada quatre anys el que s’està fent al territori. Això obliga a complir els objectius marcats i a apostar per un desenvolupament sostenible que beneficiï la població local.

Amb el nomenament de la UNESCO, s’afavorirà la formació dels professionals i emprenedors locals, reforçant la qualitat i la distribució dels seus productes turístics; generant noves opcions de desenvolupament per la zona com és el geoturisme i promocionant els productes locals. Aquestes dinàmiques facilitaran la generació d’ocupació i el benestar de la població local i alhora es reafirmarà el seu sentiment d’identitat.

Incrementar els visitants al territori i més pressupost

De la mateixa manera, amb el segell de la UNESCO el territori podrà aprofitar les eines de comunicació i promoció de la Xarxa Mundial de Geoparcs la qual cosa l’ajudarà a posicionar-se mundialment. S’augmentarà, doncs, la visibilitat que té el aquest territori tant a nivell regional  com internacional, ajudant a atraure un  turisme responsable i de qualitat . En aquest sentit es creu que seguint una estratègia de desestacionalizació es podria arribar a duplicar el nombre de visitants en 5 anys. Es calcula que per cada euro invertit, el retorn econòmic per al conjunt del territori serà d’entre 10 i 20 €.

L’òrgan de gestió del projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec és una associació sense ànim de lucre, formada per tots els Ajuntaments del Pallars Jussà; així com els municipis d’Àger, Camarasa i Vilanova de Meià (a la Noguera); Baix Pallars (al Pallars Sobirà); i Coll de Nargó (a l’Alt Urgell). També en són membres els Consells Comarcals del Pallars Jussà i de la Noguera.

L’Associació compta també amb el suport d’altres entitats, com el Comitè Espanyol de Geoparcs, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, l’Institut per al Desenvolupament i Promoció de l’Alt Pirineu i Aran, l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, la Universitat de Lleida, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya.

Seu a Tremp

El Geoparc disposa de tres seus, totes situades a Tremp. La seu científica al CST Pirineus del ICGC, la seu administrativa situada a l’Ajuntament de Tremp i el Centre de Visitants, l’Epicentre, com a punt neuràlgic d’informació turística i espai de benvinguda als visitants.

  • Presentació del nom comercial del Geoparc Tremp-Montsec (Foto: Diputació de Lleida)
  • Logotip del Geoparc Orígens Pirineus Catalans