Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Govern amplia fins als 11 milions d'euros el pressupost per a colònies i casals d'estiu

El Govern amplia fins als 11 milions d'euros el pressupost per a colònies i casals d'estiu

La dotació, que dobla la de l'any passat, inclou 1,15 milions en beques, adreçades sobretot a famílies vulnerables. També s'ha previst un milió més perquè els organitzadors disposin del material de protecció enfront del coronavirus
Casal d'estiu a la Seu d'Urgell (Foto: arxiu)
27/05/2020 17:55

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ampliarà de 5 a 11 milions d'euros el pressupost previst per a activitats de lleure educatiu per a aquest estiu al conjunt de Catalunya. Això inclourà un increment d’1,15 milions d'euros per a beques, fins a arribar a 4,65 milions que beneficiaran unes 40.000 famílies. A més a més, hi haurà una nova partida d'1 milió d'euros per als organitzadors de les activitats per adaptar-les a les mesures de seguretat per la covid-19 i 1,5 milions més per a contractar uns 140 professionals de suport, fins i tot més enllà de l'estiu.

El conseller Chakir el Homrani ha destacat l’augment de la cobertura de les beques per garantir l’accés de les famílies en situació de vulnerabilitat o que hagin patit d’una manera més directa l’impacte econòmic de la COVID-19. Els ajuts oscil·laran entre els 80 euros per infant per als casals i 100 euros per a les colònies. Pel que fa a la partida extra per als organitzadors, es destinarà a la compra de material de protecció (mascaretes, guants i gels hidroalcohòlics) per als monitors i professionals, a més de material per a les activitats, tenint en compte que enguany es realitzaran en grups més reduïts.

A banda de tot això, el Departament destinarà més de 3,9 milions d’euros a les entitats socials i federacions d’educació en el lleure, a través de la convocatòria ordinària de subvencions per a projectes i activitats a entitats de l’àmbit de polítiques socials (COSPE). L’any passat 485.000 infants i joves i 64.000 monitors i caps van participar en 9.800 activitats de lleure d’estiu a Catalunya, moltes de les quals se solen fer a les comarques pirinenques.

Protocols aprovats pel Procicat

Els casals, acampades i colònies hauran de seguir els protocols específics aprovats pel Procicat diumenge passat. Entre d'altres, s'estableix que els infants hauran de dur de casa la seva mascareta amb el nom retolat i suficients per als dies que duri l'activitat. L'ús d'aquesta serà "obligatori" al transport en determinades circumstàncies, quan no es compleixin els 2 metres de distància i quan personal diferent a l'equip dirigent entri en contacte amb el grup. Pel que fa a la higiene, hi haurà punts de rentat de mans amb sabó i gel hidroalcohòlic, es farà ventilació periòdica d'espais i s'obre la porta a l'ús de mampares a habitacions.

Cada activitat podrà comptar amb tants participants com ho permeti l'espai disponible segons la ràtio general de 4 metres quadrats per participant, sense comptar els dirigents, i unitats de convivència de màxim deu infants. En el cas dels casals d'estiu, quan l'activitat se segmenti amb nombres d'infants diferents, per exemple per fer acollida matinal, la configuració dels grups haurà de garantir la traçabilitat.

Pel que fa a la neteja i desinfecció dels espais, caldrà penjar una graella on s'anoti el moment en que s'ha netejat i desinfectat cada espai utilitzat; i en el cas dels espais per dinar o menjadors es farà després de cada torn o àpat. La ventilació haurà de ser periòdica, un mínim de tres cops al dia durant 10 minuts, a més de la de l'inici i la finalització de la jornada.

Els infants podran col·laborar a l'hora de parar taula en grups reduïts, mantenint les distàncies i després d'haver-se rentat les mans. Un cop asseguts a taula complint les distàncies, seran els dirigents els que distribuiran els plats servits. D'altra banda, s'haurà de disposar de solucions hidroalcohòliques en punts estratègics i als punts de rentats de mans hi hauran d'haver tovalloletes o paper secant d'un sol ús. Els infants podran portar la seva pròpia tovallola de casa sempre i quan es pugui garantir que la guarden en la seva bossa i no es barregen amb la resta.

Distàncies a l'hora de dormir

En el cas de les colònies, el protocol específic estableix que els titulars de les instal·lacions hauran de dissenyar i calcular el nombre de participants màxim possible a cada habitació respectant els dos metres entre cap i cap i obre la porta a l'ús de mampares laterals.

El Procicat permet que en una mateixa habitació hi hagi infants de dos grups de convivència sempre que es mantingui la distància física recomanada, així com que en una mateixa instal·lació convisquin dos activitats d'organitzadors diferents sempre i quan hi hagi una compartimentarització clara entre les activitats de cadascuna. Es recomana però que els grups procedeixin de la mateixa regió sanitària.

Coordinació amb Salut i Interior

El conseller ha reconegut i agraït l’exercici de “coresponsabilitat i feina compartida” amb els Departaments de Salut i d’Interior, el món local i el sector les darreres setmanes per fer possible que es garanteixi el dret d’infants i joves a les activitats de lleure enguany. I ha destacat la importància del lleure educatiu, especialment aquest estiu després de la crisi sanitària: “El lleure postcovid educarà en els nous hàbits postconfinament i contribuirà, des del seu petit espai, al desenvolupament de l’infant i a comprendre una situació que és nova”, afirma. Serà també “espai de retrobada amb la natura, els espais oberts, l’aigua, l’aire, els jocs i les activitats compartides amb els amics” i per “generar sentit de comunitat després de les etapes d’aïllament”.