Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Govern aprova la creació de la Taula Estratègica de les Estacions de Muntanya

El Govern aprova la creació de la Taula Estratègica de les Estacions de Muntanya

L'òrgan coordinarà les accions estratègiques per al futur del sector. En formaran part, entre d'altres, departaments de la Generalitat, consells comarcals, l'ACEM, FGC i representants dels complexos tant d'esquí alpí com de nòrdic
Sant Joan de l'Erm
28/06/2017 18:05

El Govern ha aprovat la creació de la Taula estratègica de les estacions de muntanya. Aquest serà des d'ara el marc de col·laboració estable entre els actors públics i privats implicats en el funcionament, manteniment i desenvolupament d’aquestes estacions, principal motor econòmic a les comarques de muntanya dels Pirineus.

Un dels primers objectius serà la redacció d’un llibre blanc sobre les estacions de muntanya a Catalunya que proposi una política governamental tant a curt com a llarg termini. També analitzarà el posicionament del sector de la neu i les activitats de muntanya a les 10 estacions d’esquí alpí i 6 estacions d’esquí nòrdic existents, amb la finalitat de coordinar les accions de promoció institucional i maximitzar la seva eficàcia comunicativa.

Les estacions d’esquí i de muntanya generen un impacte directe territorial de 250 milions d’euros, segons fonts del sector, més un impacte indirecte i induït a les comarques de muntanya que pot arribar als 500 milions. Per cada lloc de treball que es crea en una estació amb remuntadors, se’n poden arribar a crear 5 a la comarca i a l’entorn de la muntanya. Un dels objectius de la Taula i els seus grups de treball serà delimitar exactament aquesta generació de riquesa i ocupació a les comarques de muntanya.

La Taula tindrà les següents funcions: coordinar la participació dels departaments de la Generalitat a les estacions d’esquí i muntanya; analitzar la situació específica del sector i el seu impacte econòmic, social i territorial; proposar polítiques governamentals a llarg termini i línies d’acció a curt termini; analitzar i col·laborar en la tramitació de plans, permisos i avaluacions ambientals compatibles amb el seu entorn natural; anticipar-se als efectes del canvi climàtic sobre el turisme de neu i les activitats de muntanya; analitzar i participar en l’elaboració de projectes i ajudes, tant en la millora de les infraestructures com en els accessos locals; informar de campanyes de promoció institucional i programes d’inversió, com també del grau d’execució; i informar dels projectes de caràcter general que afectin de forma específica les estacions de muntanya.

Els membres

Els consellers de Territori i Sostenibilitat i d’Empresa i Ocupació presidiran la Taula per anys alternatius. La resta de membres institucionals són: els secretaris d’Infraestructures i Mobilitat, d’Empresa i Competitivitat i de l’Esport; els delegats del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, a la Catalunya Central i a Girona; els directors generals d’Ordenació del Territori i Urbanisme, de Polítiques de Muntanya, d’Infraestructures de Mobilitat, de Transports i Mobilitat, d’Educació Infantil i Primària, de Turisme, de Polítiques Ambientals i Medi Natural, de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic i d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi; els directors de l’Agència Catalana de l’Aigua, de l’Agència Catalana de Turisme, de la Televisió de Catalunya, de Catalunya Ràdio i de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran; els presidents de les diputacions de Lleida, de Girona i de Barcelona; els dels consells comarcals del Ripollès, de la Cerdanya, del Berguedà, del Solsonès, de l’Alt Urgell, de l’Alta Ribagorça, del Pallars Sobirà; i el Síndic d’Aran.

També en formaran part: el president i el director de l’Associació Catalana d'Estacions de Muntanya; un representant de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya per les estacions públiques; un altre de l’estació publicoprivada Actius de Muntanya; un per cadascuna de les estacions privades: Baqueira Beret, Masella i Port del Comte; de l’estació municipal de Tavascan; de l’estació d’esquí nòrdic d’Aransa; el president de la Mancomunitat de Municipis de Promoció de l’Esquí Nòrdic, i el director de Tot Nòrdic.