Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Govern aprova la partida de 4,3 milions d'euros de suport a l'economia de la Cerdanya i el Ripollès pel tancament perimetral

El Govern aprova la partida de 4,3 milions d'euros de suport a l'economia de la Cerdanya i el Ripollès pel tancament perimetral

Els allotjaments i empreses de lleure rebran 10.000 € per negoci; les activitats turístiques, 7.500; els establiments de restauració, 3.000; i els comerços, agències i guies, 1.500. La tramitació es farà la primera quinzena de gener
Consell Executiu del Govern (Foto: Jordi Bedmar / Generalitat de Catalunya)
29/12/2020 14:10

El Govern ha aprovat aquest dimarts destinar 4,3 milions d'euros en ajudes al turisme i la restauració de les comarques de la Cerdanya i el Ripollès, afectades pel confinament perimetral imposat per la Generalitat per frenar els contagis de COVID-19. Ho ha anunciat la consellera de Presidència en funcions, Meritxell Budó, després de la reunió del Consell Executiu.

En el cas dels establiments turístics, es faran aportacions úniques, amb unes quantitats fixes. Entre aquestes, 10.000 euros per a cada allotjament, i 7.500 euros per a cada empresa explotadora d'habitatge d’ús turístic o per a establiments i activitats d’interès turístic. La restauració tindrà dret a 3.000 euros per a cada negoci; i els comerços, agències de viatges i guies turístics, podran demanar-ne 1.500. Pel que fa als equipaments de lleure, les ajudes seran de 10.000 euros per a cadascun.

Per que fa a una altra preocupació que les comarques afectades han tramès sobre les pèrdues causades pel tancament perimetral, com és quan rebran les compensacions, Meritxell Budó ha assegurat que el tràmit serà àgil, tal com s'ha demanat, i que preveuen que els afectats rebran els diners al llarg de la segona quinzena d'aquest mes de gener.

En el cas de les ajudes al turisme i la restauració, només haurà de tramitar l'ajut qui no n'hagi sol·licitat cap anteriorment. És a dir, no caldrà que sol·licitin l'ajut les empreses i autònoms que s'hagin beneficiat prèviament de les convocatòries obertes per a restauració i turisme del Consorci de Comerç Artesania i Moda i l'Agència Catalana de Turisme, respectivament. En aquests casos, rebran el pagament "de manera automàtica", assegura el Govern, que també ha aclarit que les noves subvencions "es poden acumular a altres ajuts públics o privats ja sol·licitats".

Una trentena d'equipaments de lleure educatiu beneficiats

Pel que fa als ajuts d'urgència al lleure educatiu, la Generalitat calcula que se'n beneficiaran una trentena d'instal·lacions d'ambdues comarques. Concretament, l'ajut s'adreça a cases de colònies, albergs de joventut, granges escola, aules de natura i campaments juvenils. Segons el Govern, la paralització gairebé total de la seva activitat durant el període de Nadal, una època molt important pel que fa a l'activitat turística i del sector del lleure educatiu, "agreuja la situació de molts d'aquests equipaments i en posa en risc la viabilitat".

L'import de l'ajut consisteix en aquest cas en una aportació única de 10.000 euros per a cada equipament ubicat en aquestes dues comarques i inscrit en el registre d'instal·lacions juvenils de la Direcció General de Joventut. En total, una trentena d'equipaments podran accedir-hi i s'hi destinaran 300.000 euros.

Aquesta nova línia de suport al sector del lleure serà compatible amb d'altres que ha impulsat el Govern els darrers mesos, com els ajuts del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per a instal·lacions de lleure educatiu, dotats amb 3,5 milions d'euros, o els inclosos en el paquet d'actuacions de caràcter social en centres educatius i en l'àmbit de l'educació en el lleure i les activitats extraescolars.

El Homrani insta el Govern espanyol a agilitzar els ajuts a sectors afectats

Amb relació a l'anunci d'aquests ajuts per a la Cerdanya i el Ripollès, el conseller de Treball i Afers Socials, Chakir El Homrani, ha assegurat que la Generalitat ha reaccionat amb "celeritat" a l'hora d'aprovar-los i ha aprofitat per instar l'Estat a respondre "al mateix nivell" i desbloquegi ajuts a sectors afectats per la prevenció del coronavirus. El Homrani lamenta que el Govern espanyol "només delega les responsabilitats sanitàries, però no fa apostes directes pel teixit productiu", cosa que entén que "sí que fan estats com França i Alemanya". Pel que fa a aquest segon exemple, ha recordat que a Alemanya hi ha lands que tenen molta autonomia, però alhora l'estat també dóna exemple", i conclou que "ja és hora que l'Estat se senti directament interpel·lat a fer una passa endavant que triga massa a fer".

En aquest sentit, el representant del Govern ha recordat que l'administració catalana ha fet un "esforç complementari" tant per tancar aquesta línia d'ajut no prevista de 4,3 milions d'euros com perquè es tramiti el més ràpid possible. Tanmateix, El Homrani ha admès que "sempre es requereixen més recursos" per pal·liar les conseqüències econòmiques que afecten directament determinats sectors, especialment si aquesta afectació és en les dates en què la Cerdanya i el Ripollès solen tenir més activitat en tot l'any.

En referència precisament a la indignació que el tancament perimetral ha causat al Pirineu oriental, el conseller s'ha compromès a "mantenir sempre" el diàleg amb els sectors afectats. I sobre la possibilitat de més ajudes que se sumin a aquesta, ha dit que això s'anirà decidint "a mesura que es vagi veient l'evolució" de la pandèmia. En tot cas, el titular de Treball ha reiterat l'exigència que el govern central de PSOE i Podemos doni una resposta "al mateix nivell".