Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Govern central decideix paralitzar l'aplicació de la reforma de l'LRSAL

El Govern central decideix paralitzar l'aplicació de la reforma de l'LRSAL

El Ministeri d’Hisenda ha informat per sorpresa que les competències en serveis socials seguiran en mans dels ajuntaments. L’ACM demana un cop més que s’aturi l’aplicació de la Llei i s’imposi el sentit comú
LRSAL
04/11/2015 19:30

El Ministeri d’Administracions Públiques ha informat aquest dimarts per sorpresa als alcaldes i alcaldesses de l’ajornament de l’aplicació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL). En una missiva s'indica que fins que no s’estableixi un nou model de finançament per a les comunitats autònomes i els ens locals, se suspenen els preceptes de l'LRSAL referents als serveis socials, atenció primària de salut i educació.
 
En aquest sentit, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques considera la reforma com un "error legislatiu sense precedents" i en demana la seva total derogació. Per l’ACM, aquest fet demostra, un cop més, "la improvisació del Govern estatal, fent canvis sense el consens dels municipis i absolutament allunyats de la realitat".
 
El president de l'entitat municipalista, Miquel Buch, opina que amb aquest anunci, el mateix Ministeri reconeix la impossibilitat de dur a terme l'LRSAL. "És una victòria del sentit comú sobre el despropòsit”, indica. Així mateix, remarca que la situació és "una gran oportunitat per repensar i fer marxa enrere a una llei retrògrada que lamina greument els serveis que els ajuntaments ofereixen als ciutadans”.

Llei imposada
 
Buch recorda que l'LRSAL és una llei imposada per la majoria absoluta del PP, "amb una clara intencionalitat recentralitzadora i que ha esdevingut inaplicable". I afegeix: "l’única solució és que en la propera legislatura es derogui”. El també alcalde de Premià de Mar manifesta que “el govern del PP, es troba a l’abisme de l’aplicació més dura de la Llei i a tocar del 20D, li agafa vertigen”.
 
Recordem que l'LRSAL modifica notablement el règim competencial que contemplava la Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les Bases de Règim Local, segons la qual la titularitat de la competència sobre “serveis socials i de promoció i reinserció local” passa a ser de les comunitats autònomes. Es fixava com a data límit per la seva aplicació el proper 31 de desembre de 2015.

Rebuig del món local a la LRSAL
 
El món local català sempre ha mostrat el seu rebuig a l'LRSAL. A través del Consell de Governs Locals de Catalunya, més de 850 ajuntaments catalans, entre els quals hi havia el de la Seu d'Urgell, van presentar conjuntament amb altres municipis de l’Estat un conflicte en defensa de l’autonomia local. A dia d’avui, mentre el Tribunal Constitucional s’ha posicionat en contra de moltes lleis impulsades des de Catalunya, de moment no ha dictaminat res sobre el recurs d’inconstitucionalitat que van presentar uns ens locals que representen uns 16,5 milions d’habitants de tot l’Estat.