Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Govern completa el pagament pendent del 2018 d'Esport Blanc Escolar

El Govern completa el pagament pendent del 2018 d'Esport Blanc Escolar

L'executiu estudia replantejar el programa i desenvolupar-lo amb nous gestors. Els consells esportius del Pirineu han anunciat ara que reprendran l'activitat dilluns, dia 13
Sessió d'Esport Blanc Escolar a Port del Comte (ACN / arxiu)
10/01/2020 17:50

El Consell Català de l'Esport ha fet efectiu aquest divendres el pagament del 20% que faltava de les subvencions del 2018 a 26 consells esportius, per un import total de 425.962 euros. Dins d'aquest grup hi ha set dels nou consells del Pirineu que actualment gestionen la realització del programa Esport Blanc Escolar (EBE), de promoció dels esports d'hivern entre l'alumnat de 3r i 4t de primària de les comarques de muntanya. En concret, l'ens de la Generalitat abonarà a aquests set consells un global de 113.939 euros.

Després d'anunciar la mesura, el secretari general de l'Esport, Gerard Figueras, ha demanat als consells esportius del Pirineu que reprenguin l'activitat escolar. I ha advertit que, en cas contrari, el Govern estudia "replantejar" l'EBE i gestionar-lo al marge d'aquests òrgans comarcals, tenint en compte que la iniciativa és coordinada per l'executiu.

Al respecte, al cap de poques hores d'aquest anunci, els consells esportius implicats en la protesta (Alt Urgell, Alta Ribargorça, Berguedà, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Cerdanya i Ripollès) han confirmat que dilluns vinent, dia 13, tornaran a fer les activitats previstes, les quals havien cancel·lat aquesta setmana -la primera del semestre- com a mesura de pressió.

Gerard Figueras ha defensat que el pagament d'aquesta partida pendent s'ha fet dins dels terminis previstos i ha assegurat que aquests terminis estan condicionats pels procediments administratius corresponents. Pel que fa als imports pendents de l'any 2019, i després que els consells esportius cobressin ja el 80 per cent durant l'any passat, el 20 per cert restant s'abonarà també les properes setmanes, d'acord amb les previsions exposades pel secretari general de l'Esport, a mesura que es revisin i se certifiquin com a correctes les justificacions presentades per les entitats.

El Govern hi veu interessos extraesportius

En tot cas, des del Govern s'han mostrat crítics amb la manera de procedir i les formes mostrades per alguns d'aquests consells esportius comarcals. Gerard Figueras lamenta que amb l'aturada d'aquesta setmana els únics perjudicats no han estat les administracions sinó "el mateix programa, els infants i les famílies", i creu que "s'ha volgut plantejar un pols a la Generalitat que respon a interessos que són de tot menys esportius". Per això, ha instat els responsables a "no fer política" amb aquesta qüestió i a "reprendre el programa amb la màxima diligència possible".

En aquest sentit, el secretari general ha avançat que no es quedaran "de braços plegats" i que no volen "ser captius de les voluntats d'alguns agents que fan ara el programa". Per això, ja estudien solucions pel que fa als pagaments però també pel que fa a "implantar el programa a través d'altres agents amb més solvència econòmica, que no el posin en risc al marge dels terminis de pagament de l'administració".

Reunió per a l'acord

Sobre tot plegat, els consells esportius del Pirineu que havien aturat l'inici de l'EBE d'enguany han anunciat, aquest divendres a la tarda, que han decidit aixecar l'aturada després d'una reunió amb el director general del Consell Català de L'Esport (CCE), Toni Reig, i d'haver obtingut el compromís del cobrament del 20% restant de les subvencions del 2018 i del que resta del 2019. Amb aquest acord, aquest dilluns dia 13 es reprendran les activitats. Alhora, es canviarà de data les que s'havien d'haver fet aquest començament de semestre.

El president de l'Agrupació Territorial de Consells Esportius de Lleida (Actell), Joan Ubach, ha dit que també han arrencat el compromís del CCE de revisar l'import assignat als Consells Esportius per la gestió del programa de l'Esport Blanc Escolar. Ubach ha explicat que el Consell Català de l'Esport també s'ha compromès a prioritzar la revisió dels justificants econòmics i que la bestreta del programa sigui del 100%. També s'ha acordat crear una taula on es presenti un cronograma del procés de la subvenció del 2020.

El programa Espot Blanc Escolar arriba aquest curs a una xifra total prevista de 2.688 alumnes (285 més que l'any passat) de 60 centres educatius pirinencs. El programa beneficia novament totes les escoles públiques i concertades de les nou comarques del Pirineu: Alt Urgell, Alta Ribagorça, Berguedà, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès, Solsonès i Val d'Aran.

A banda de la Generalitat (amb els departaments de Presidència i Educació) i dels consells esportius, també hi estan implicats la Federació Catalana d'Esports d'Hivern, l'Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i Muntanya (ACEM), la Mancomunitat d'Esquí Nòrdic, la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC), els Consells Comarcals, les Diputacions de Lleida, Girona i Barcelona, i el Conselh Generau d'Aran.