Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Govern d'Andorra crearà un reglament d'estabilització de talussos arran del despreniment a la CG1

El Govern d'Andorra crearà un reglament d'estabilització de talussos arran del despreniment a la CG1

Xavier Espot ha anunciat aquest dilluns que també es vol revisar altres desmunts i ancoratges del país. El Consell de Ministres ha aprovat una declaració d'emergència i ja s'han començat a instal·lar les mesures de contenció a la zona de l'esllavissada
12/08/2019 17:40

Aquest dilluns s'han començat a instal·lar les mesures de contenció, de caire provisional, a la zona propera a la CG1 afectada pel despreniment de dissabte davant del centre comercial Punt de Trobada. D'aquesta manera, es pretén aixecar un mur de deu metres d'alçada a la zona on hi ha el magatzem del Comú de Sant Julià de Lòria i també col·locar bigues de ferro i malles a la part del terreny on hi havia l'excavació. Tot plegat, per poder protegir aquest tram de carretera en cas que es produïssin noves esllavissades i poder restablir-hi totalment el trànsit a partir d'aquest dijous.

En el Consell de Ministres extraordinari celebrat aquest dilluns s'ha aprovat una declaració d'emergència, la qual serveix per poder contractar de forma directa les empreses que han d'executar tots els treballs que calgui dur a terme a la zona de l'esllavissada.

D'altra banda, el cap de govern d'Andorra, Xavier Espot, ha dit que, arran de l'incident de dissabte passat, cal fer una "reflexió i anàlisi" sobre si "els mecanismes legals i reglamentaris de control de construccions són suficients" i, posteriorment, ha anunciat un seguit de modificacions normatives que es volen dur a terme en els propers mesos per "ajudar a prevenir o evitar situacions com la dels últims dies".

Reglament específic

El Govern d'Andorra pretén aprovar, en el termini màxim de sis mesos, un reglament específic sobre estabilització de terrenys a través d'ancoratges, a partir del qual quedin regulats els sistemes d'inspecció i control que s'hagin de dur a terme en aquest àmbit. A més, l'executiu del país vol introduir diverses modificacions a l'actual normativa de construcció, per posar de manifest d'una forma més clara les obligacions que tenen els propietaris envers el manteniment dels elements de protecció de la muntanya. També es vol impulsar, conjuntament amb els comuns, un pla per revisar l'estat d'altres desmunts que hi ha al país.

D'entre les incorporacions previstes, hi ha la d'establir un període, previsiblement de cinc anys, per inspeccionar les obres. També es pretén que les llicències de moviments de terres estiguin sempre vinculades a una altra d'edificació i que en cas que aquesta no s'acabi executant calgui restituir el terreny al seu estat original.

Marge de seguretat

Per la seva banda, el ministre d'Ordenament Territorial d'Andorra, Jordi Torres, ha explicat que tot i que encara s'estan produint despreniments a la zona de l'esllavissada, hi ha "un marge de seguretat" on hi havia l'excavació per "retenir els sediments que van caient". Mentre, el director d'aquest departament, Manel Riera, ha recordat que, aquest mes de juliol, el Comú de Sant Julià de Lòria va requerir a la propietat dels terrenys que actués en els sistemes d'estabilització de la muntanya, ja que s'hi havien detectat algunes deficiències.

L'objectiu prioritari de l'executiu andorrà és el de restablir totalment la circulació en aquest punt del país, el que està previst que succeeixi aquest dijous. De moment, des d'aquest dilluns els camions i autocars van passant per un dels carrils de la CG1 d'un en un i sota el control de la policia, mentre que els que vehicles que transportin mercaderies perilloses han de continuar accedint a Andorra per la frontera amb França.

En paral·lel, també s'està elaborant l'informe que ha de determinar la nova catalogació de la zona després de l'esllavissada, el qual permetrà extreure'n quines són les actuacions definitives que cal fer sobre el terreny. El cap de govern també ha afegit que el gabinet jurídic de l'executiu estudia si s'han d'aplicar accions posteriors relacionades amb aquest incident.

Circulació de vehicles pesants

Dos dies després de l'esllavissada que va afectar la carretera CG-1 a l'alçada del centre comercial Punt de Trobada, aquest dilluns s'ha recuperat la circulació dels vehicles pesants per un dels carrils d'aquesta via, els quals poden passar-hi de forma alternativa i sota la supervisió de la policia andorrana.

  • Autocaravana circulant per la zona de l'esllavissada (Foto: ACN)
  • Consell de Ministres extraordinari (Foto: ACN)
  • Mapa de l'esllavissada (Gràfic: Govern d'Andorra)