Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Govern d'Andorra demana col·laboració als touroperadors per evitar aldarulls al Pas de la Casa

El Govern d'Andorra demana col·laboració als touroperadors per evitar aldarulls al Pas de la Casa

L'executiu demanarà a les empreses emissores que els guies tinguin formació en resolució de conflictes. Els problemes es concentren especialment durant les setmanes de vacances d'universitaris
Trobada entre el Govern d'Andorra i els touroperadors presents al Pas de la Casa (Foto: ACN)
30/01/2018 19:00

El Govern d'Andorra s'ha reunit aquest dimarts amb nou operadors turístics que porten grups d'esquiadors al Pas de la Casa per demanar-los la seva col·laboració per millorar les situacions d'aldarulls que es produeixen durant les setmanes amb més afluència de clients joves.

El ministre de turisme andorrà, Francesc Camp, ha explicat a l'ACN que ha estat una primera presa de contacte on s'ha constatat que els problemes no són permanents, sinó que es concentren entre finals de gener i principis de febrer i que la majoria d'operadors disposen d'un nombre suficient de guies per gestionar els grups de turistes. Per aquest motiu, l'executiu vol plantejar-los, en el marc de la negociació dels acords per a l'any vinent, que també s'ocupin de possibles conflictes que es puguin produir durant la nit, de manera que volen que reforcin la formació dels professionals en aquest àmbit.

L'executiu andorrà s'ha reunit amb nou turoperadors francesos, espanyols, portuguesos, anglesos i belgues. Francesc Camp ha reiterat que a mitja temporada és complicat demanar-los més esforços, però ha assegurat que la trobada ha servit per explicar-los la normativa vigent en matèria de consum d'alcohol i recordar-los, entre d'altres aspectes, que per organitzar festes amb un nombre elevat d'assistents cal demanar autorització a les administracions. Camp ha assegurat que la majoria d'empreses ja reforcen el nombre de guies durant les setmanes de més afluència, i que fins i tot alguns treballen amb empreses de seguretat privada del país, de manera que l'executiu considera que, en general, disposen d'un nombre suficient de guies, amb un professional per entre 20 i 50 persones. "No tots estan al mateix nivell, però la majoria tenen clar que si porten de cop 1.000 o 1.500 persones i a més organitzen festes, ho han de reforçar", ha assegurat.

Entre gener i febrer

El ministre considera que, a banda de gestionar l'arribada al país, l'allotjament, el lloguer d'esquís o el contacte amb l'estació d'esquí, també cal que aquests guies es puguin formar per fer front a les problemàtiques que sorgeixen durant la nit. El problema no és durant tot l'hivern sinó que es concentra durant dues o tres setmanes, entre final de gener i començament de febrer. Coincideix, doncs, amb les vacances que tenen els universitaris d'alguns països entre el primer i el segon semestre del curs. Durant les setmanes més complicades, es poden concentrar al Pas de la Casa entre 4.000 i 5.000 joves, ha assegurat Camp.

El president de l'associació de comerciants Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa, Jean-Jacques Carrié, ha defensat que les mesures preses en la Taula transversal de l'oci nocturn estan funcionant correctament i han servit per reduir els aldarulls derivats de l'oci nocturn al Pas. El comerciant també ha apuntat que una millor col·laboració entre la policia i els operadors i el reforç de la presència dels cos de seguretat també estan ajudant a pal·liar els conflictes nocturns. Carrié ha explicat que els turistes que venen a través del operadors turístics porten una polsera identificativa associada a un número de telèfon per poder contactar, en cas d'aldarull o provocació, amb la direcció de l'operador.

Descens de visitants francesos

El president de l'associació ha valorat positivament la trobada i ha recordat que, a causa del mal temps i el tall de la carretera que uneix Andorra i França, l'arribada de vehicles ha baixat molt considerablement. De fet, segons el departament d'Estadística d'Andorra, al poble fronterer hi han arribat, aquest desembre i per la frontera amb França, uns 34.000 vehicles menys, el que representa una baixada del 28% respecte al mateix mes de l'any passat. “Si no hi haguessin els turistes que venen a través d'operadors turístics el Pas estaria buit”, ha dit. És per això que ha emplaçat totes les parts a seguir treballant per trobar una solució conjunta i acordada.