Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Govern d'Andorra, predisposat a ampliar els convenis sanitaris amb la Seu d'Urgell

El Govern d'Andorra, predisposat a ampliar els convenis sanitaris amb la Seu d'Urgell

Jordi Fàbrega ja té previst reunir-se aquest divendres amb Xavier Espot i amb el ministre andorrà de Salut. Un grup d'usuaris demanen iniciar les gestions, per evitar desplaçaments més llargs als actuals hospitals de referència a Lleida o a Barcelona
Hospital Nostra Senyora de Meritxell d'Andorra
26/06/2019 18:55

El Govern d'Andorra es mostra predisposat a ampliar els convenis sanitaris entre l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell. El ministre andorrà de Salut, Joan Martínez Benazet, ha obert la porta a arribar a acords tal com havia demanat aquest començament de setmana el nou alcalde de la Seu i també president de l'hospital urgellenc, Jordi Fàbrega.

De fet, aquest divendres mateix Fàbrega té previst fer la seva primera visita institucional a Andorra per reunir-se amb el nou cap de Govern, Xavier Espot, i amb el titular andorrà de Salut. A banda d'aquesta qüestió, també s'hi tractarà temes com ara les dificultats per obtenir l'homologació del GPS per a l'Aeroport o bé els tràmits dels treballadors fronterers.

Consultat per El Periòdic, Martínez Benazet considera un fet positiu que la Seu vulgui comptar amb l'Hospital de Meritxell, perquè, tal com ha exposat Fàbrega, pot millorar una atenció basada en "la proximitat i la confiança". Un dels primers objectius d'aquests acords seria facilitar l'atenció de pacients alturgellencs a la unitat de cures intensives (UCI) andorrana, si bé totes dues parts estan obertes a "gestionar un acord més ampli", que inclogui també d'altres proves mèdiques.

Fàbrega també aposta perquè aquesta col·laboració es tradueixi en l'obertura, al Sant Hospital, d'una consulta per part d’especialistes andorrans, com podria ser el cas de dermatòlegs, reumatòlegs i neuròlegs. Això permetria seguir augmentant el nombre d'especialitats de què poden disposar els usuaris sense moure's de l'Alt Urgell.

Tanmateix, segons les mateixes informacions, des del Govern andorrà recorden que per fer-ho possible cal "revisar l’empara dels convenis" existents entre els governs andorrà, català i espanyol, per conèixer "quin és el marc legal en el qual ens trobem", ja que tal com va recordar el ministre "es tracta de dos països diferents" i, a més a més, a Catalunya la Generalitat té transferides de l'Estat la majoria de competències de Salut estan transferides a la Generalitat de Catalunya. En tot cas, el cert és que actualment l'Hospital de Meritxell ja disposa de convenis puntuals amb la Seu en actuacions com ara les broncoscòpies, les angiografies o els tractaments de diàlisi renal.

Petició d'usuaris de la Seu

Tot coincidint amb aquesta predisposició mostrada per les institucions d'Andorra i la Seu, un grup d'usuaris de la sanitat pública ha presentat aquest dimecres una petició perquè l'Ajuntament i la Fundació Sant Hospital iniciïn les gestions per fer possible que l'Hospital de Meritxell esdevingui centre de referència de la Seu. El col·lectiu, que s'anomena Associació d'Usuaris de la Sanitat Pública del Pirineu, demana que el consistori es posi en contacte amb la consellera de Sanitat de la Generalitat, el ministre de Salut del Principat d'Andorra i els representants del Govern espanyol a Catalunya i Andorra i "si cal, amb el Ministeri de Sanitat de l'Estat espanyol", com també que la petició sigui debatuda al Patronat de la Fundació Sant Hospital.

Entre els arguments que exposa el portaveu del grup, Lluís Mera, un dels principals és la possibilitat d'evitar els desplaçaments a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida -que és a 130 quilòmetres de la Seu- o bé a hospitals de l'àrea de Barcelona, per a tractaments que no es fan a l'Alt Urgell, perquè això comporta "grans despeses econòmiques per a les famílies". A més a més, recorden "els mateixos serveis de l'Arnau de Vilanova es troben amb pocs recursos per rebre un contingent extra de pacients pirinencs, amb els consegüents dèficits de tracte i les pressions negatives acumulades en les intervencions hospitalàries". Per tot plegat, defensen que "la distància a l'hospital andorrà és reduïda, amb pocs costos de desplaçament i bona situació per als acompanyants".

El nou col·lectiu defensa "que s'efectuïn la majoria dels serveis al Sant Hospital mateix", si bé matisa que "accepta plenament" que hi hagi una xarxa d'hospitals de referència vinculats a la ciutat "per a totes aquelles actuacions sanitàries que, raonablement, no es poden efectuar a la Seu". També admeten que "si això no s'ha fet fins ara ha estat en part per la dificultat de fer asseure a la taula les administracions espanyola, andorrana i catalana", però demanen que s'acabi amb el que consideren "manca d'intensitat política" i les institucions implicades apropin posicions pel bé dels usuaris.