Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Govern d'Andorra preveu una represa progressiva de l’activitat en el marc de la crisi del coronavirus

El Govern d'Andorra preveu una represa progressiva de l’activitat en el marc de la crisi del coronavirus

La primera fase, que començarà dilluns, inclourà el retorn dels sectors que facilitin el confinament i la venda en línia. L'ampliació de les excepcions sempre tindrà en compte els criteris sanitaris
Roda de premsa (Foto: Govern d'Andorra)
17/04/2020 23:15

El cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, i el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, han presentat aquest divendres les fases de reactivació de l’activitat econòmica. Així, Espot ha destacat que l’objectiu de la represa serà “ampliar progressivament les excepcions al confinament però sempre tenint en compte els criteris sanitaris”. Espot també ha assenyalat que les fases s’han basat en plans d’altres països, però que “s’han adaptat a les especificitats del país”.

D’aquesta manera, la intenció de l’executiu és obrir esglaonadament els sectors d’activitat tenint en compte les necessitats actuals i futures. Així, el cap de Govern ha indicat que el pas d’una fase a la següent “no es farà fins com a mínim dues setmanes després de l’entrada en vigor de l’anterior, per tal de poder analitzar si la situació epidemiològica és satisfactòria”. En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha destacat que, per tant, les dates previstes són només a tall informatiu i poden veure’s modificades.

Pel que fa a la fase 1, Xavier Espot ha indicat que inclourà les activitats que facilitin la vida en confinament de la població. La segona fase començaria a aplicar-se a inicis de maig, coincidint amb l’entrada en vigor de la nova llei que es votarà aquest dissabte al Consell General. En aquesta segona etapa, s’hi inclouen les que no depenen del turisme ni de cap altre sector. Finalment, la tercera fase inclou la represa progressiva de la resta de les activitats.

Prova pilot

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha detallat que la fase 1, que ha qualificat de “prova pilot”, s’iniciarà el proper dilluns 20 d’abril. En aquest sentit, les activitats que s’hi inclouen són les que preveuen facilitar la vida en confinament: confecció tèxtil (merceries i arranjaments); agricultura i jardineria de casa; serveis immobiliaris; comerç a l’engròs dels següents articles: parament de la llar, electrodomèstics, joguines, articles de música, papereria, quiosc i premsa, bricolatge, ferreteria i material elèctric, i informàtica.

Gallardo ha destacat que “en aquesta primera fase es reincorporaran a l’activitat com a màxim 948 treballadors de com a molt 596 activitats econòmiques”. D’aquests, 376 treballadors són agents de la propietat immobiliària. A més, ha remarcat, “totes les activitats que puguin obrir al públic hauran de fer-ho respectant les recomanacions de distanciament social, com ara la reducció de l’aforament o les mesures de distància entre les persones”.

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, també ha avançat que la fase 1 inclou també la venda en línia de totes les activitats, tant de productes com de serveis. Així, no serà necessari que les empreses disposin d’una plataforma en línia, però sí que hauran d’encarregar-se ells de distribuir els productes als clients. Sempre que sigui possible, ha matisat el ministre, “s’haurà de potenciar el teletreball”.

La fase 2, ha afegit el ministre Gallardo, i que no s’iniciarà abans de dues setmanes des de l’entrada en funcionament de la fase 1, inclou la represa de l’activitat del sector de la construcció, així com també dels professionals liberals vinculats a aquesta activitat.

Finalment, la fase 3, que s’aplicarà com a molt aviat a mitjans de maig, implica la represa progressiva de la resta d’activitats econòmiques. Com ha indicat el titular de la cartera, “donat que aquesta fase suposa la reincorporació de molts treballadors al mercat, no es descarta que es faci en diferents subfases depenent de la variable epidemiològica i de les primeres conclusions de l’estudi d’anticossos que es farà a la població.

Facilitats per als treballadors amb fills, gent gran i persones amb discapacitat a càrrec

El cap de Govern també ha indicat, durant la compareixença d’aquest divendres al vespre, que les persones que tinguin menors, persones grans o persones amb discapacitat al seu càrrec, podran absentar-se del seu lloc de treball i obtenir un permís retribuït (tal com regula la Llei òmnibus aprovada el passat mes de març) sempre i quan es compleixin els requisits marcats per la llei.

No obstant, en el cas que els progenitors no puguin absentar-se de la feina, el Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior posarà a disposició un servei de cura d’infants als centres del sistema educatiu andorrà. En aquest sentit, s’habilitarà un formulari al web www.infoeducacio.ad per fer la sol·licitud i aquestes s’estudiaran cas a cas. El cap de Govern també ha remarcat que, “el retorn a l’activitat de les escoles difícilment es podrà fer abans de l’1 de juny”.

En el mateix sentit, per aquells treballadors que tinguin una persona gran o una persona amb discapacitat a càrrec, podran sol·licitar els ajuts de la cartera de serveis del Ministeri d’Afers Socials i es reforçaran els Serveis d’Atenció Domiciliària. També s’habilitarà un formulari a www.aferssocials.ad per aquesta casuística.