Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Govern decidirà les capitals de les futures vegueries

El Govern decidirà les capitals de les futures vegueries

Jordi Ausàs reconeix que s'ha modificat la Llei, que contemplava l'elecció per part dels Consells de Vegueria El conseller de Governació garanteix "criteris d'equilibri i no de població" en la redistribució dels recursos provinents de l'Estat
Jordi Ausàs 15-01-10
15/01/2010 10:33

Governació ha canviat el redactat de l'avantprojecte inicial de la Llei de vegueries, on es recollia que serien els futurs consells de vegueria qui decidirien les capitals. El conseller de Governació, Jordi Ausàs, ha reconegut que hi ha hagut canvis i que, finalment, serà el Govern qui decidirà la capitalitat dels nous òrgans.

Ausàs s'ha justificat dient que la llei es troba en tràmits i que, per tant, "es van fent passos i s'incorporen modificacions". El conseller pirinenc també ha admès que la incògnita de quines seran les capitals provoca "ulls de poll" a certs territoris, com és el cas de les comarques tarragonines, on caldrà decidir si Tarragona continua essent la capital o la comparteix amb Reus.

D'altra banda, el conseller de Governació ha tornat a defensar la nova Llei de Vegueries i ha dit que la seva aprovació es farà "en les properes setmanes". "Ara estem treballant en la incorporaració de les propostes que ens han arribat via al·legacions", explica. Tanmateix, Ausàs no fixa cap data exacta per a l'aprovació de la llei, tot i que remarca que hi ha un "consens claríssim" dins del Govern.

Criteris d'equilibri i no de població

En un altre ordre de coses, el conseller Jordi Ausàs ha volgut tranquil.litzar territoris com la Cerdanya, que han presentat al·legacions a la llei. El seu consell comarcal tem que l'entrada a la vegueria de l'Alt Pirineu –de menor pes demogràfic que la Diputació de Girona a la que pertany ara- suposi una pèrdua de recursos i inversions. Ausàs ha dit que la creació de les vegueries és una "oportunitat" per a tot el Pirineu, especialment per a la Cerdanya que acabarà amb la divisió històrica en dos territoris, un lligat a la Diputació de Lleida i l'altre a la de Girona.

A més, i segons recull l'Estatut, Ausàs ha contret el compromís de redistribuir els recursos procedents de l'Estat segons criteris "d'equilibri territorial i vertebració social" i no segons la població de cada vegueria. "Hi haurà criteris de redistribució per no donar els recursos en base a criteris demogràfics sinó en funció de les necessitats", ha afirmat Ausàs.

Segons informa l'ACN, el conseller de Governació ha fet aquestes declaracions aquest dijous durant la Trobada de Consells Consultius de la Gent Gran de Girona. Allà, el conseller ha pronunciat la conferència 'Gent gran, valors de present i de futur per Catalunya', on ha remarcat el "paper actiu" que ha de tenir la gent gran en els àmbits de participació del país.