Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Govern distribuirà els ajuts de la PAC en un sol pagament al desembre

El Govern distribuirà els ajuts de la PAC en un sol pagament al desembre

Les organitzacions agràries lamenten que la Conselleria no tingués a punt els documents per fer l'avançament, mentre que l'executiu addueix que ja havien pactat la mesura. Òscar Ordeig acusa Agricultura de "deixadesa" en la gestió de la petició
Vaques frisones
17/10/2018 17:35

Els agricultors i ramaders catalans no podran cobrar per avançat els ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC) tal com havien demanat, segons han reconegut des del Departament d'Agricultura, que admet que encara estan acabant d'efectuar els controls necessaris per omplir la documentació que requereix el Ministeri d'Agricultura espanyol. En vuit comunitats sí que es farà l'avançament, xifrat en 2.395 milions d'euros del total de 4.936 milions que es preveu repartir enguany. D'aquesta quantitat, Catalunya només és previst que en rebi 223 milions, repartits entre 42.000 pagesos.

La conselleria assegura que ja havien pactat amb els representants dels agricultors distribuir aquestes quantitats en un únic pagament, al desembre, a diferència dels anys anteriors en què es feia fraccionat en dues parts, a començament de novembre i a final de desembre.

Tanmateix, els sindicats agraris han criticat que no s'hagi atès la petició d'avançar-ne el pagament tenint en compte les "moltes adversitats" que han hagut d'afrontar enguany, entre les quals esmenten els danys al bestiar per part d'animals salvatges com ara l'ós o el voltor, juntament amb la crisi de preus en diversos sectors. De fet, una de les principals associacions, ASAJA, s'ha desmarcat de l'acord perquè, asseguren, obligarà molts pagesos a treballar dur per garantir la viabilitat de les explotacions. El sindicat majoritari, Unió de Pagesos, també ha criticat la situació i l'atribueix al fet que el Govern "no tenia a punt" la documentació per fer possible l'avançament.

Davant d'aquest fet, el diputat del PSC al Parlament per Lleida, Pirineu i Aran, Òscar Ordeig, ha acusat de "deixadesa" el Govern català i ha reclamat al Departament d’Agricultura i a la consellera que doni explicacions pel retard en el pagament del 50% dels ajuts de la PAC, que s’hauria d’haver avançat a aquest mes d’octubre”. Ordeig ha registrat una bateria de preguntes “per tal que l’executiu prengui mesures que compensin els problemes econòmics que ha provocat la negligència del Departament al no fer els deures” i hi ha afegit que “tal i com han denunciat els mateixos sindicats agraris, aquest no és un problema de liquiditat del mateix Govern, sinó que és un tema administratiu al no haver enllestit a temps els informes necessaris per optar a l’avançament d’aquests ajuts”.

El parlamentari urgellenc conclou que “mentre aquí, la consellera i el Govern centren la mirada només en la bandera, altres comunitats autònomes sí que han fet els deures i podran cobrar aquest mes d’octubre la meitat del primer pilar de la PAC”. Ordeig hi afegeix que "la irresponsabilitat de la Conselleria suposa un greu perjudici per molts agricultors i ramaders, que han hagut de demanar pòlisses per fer front a una campanya especialment dura per molts pagesos afectats per les adversitats meteorològiques dels darrers mesos”. Finalment, demana "que el Govern es deixi d’excuses i es prengui seriosament la difícil situació dels agricultors i ramaders, que s’agreuja encara més per culpa d’errors com aquest”.