Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Govern endegarà al juny el projecte de dinamització territorial 'Un país d'oportunitats, un país viu'

El Govern endegarà al juny el projecte de dinamització territorial 'Un país d'oportunitats, un país viu'

Quim Torra presenta el pla a Estamariu i aposta per treballar "de manera bilateral" amb les comarques on s'apliqui, de les quals l'Alt Urgell en serà pionera. El president ha anunciat la convocatòria del nou PUOSC 2020-2024, que prioritza municipis petits
22/05/2019 18:30

Les comarques de l'Alt Urgell i el Pallars Sobirà (a l'Alt Pirineu) i de la Terra Alta (a les Terres de l'Ebre) seran pioneres a beneficiar-se del nou projecte de dinamització territorial impulsat pel Govern i anomenat "Un país d'oportunitats, un país viu". L'anunci l'ha fet aquest dimecres el president de la Generalitat, Quim Torra, des d'Estamariu, on ha presidit la reunió d'aquest mes del Consell d'Alcaldes de l'Alt Urgell. La previsió és que el pla es comenci a aplicar aquest mes de juny i que a la tardor s'estengui a set comarques més.

Torra ha explicat que l'objectiu de l'executiu és "fer front als problemes de despoblació, envelliment i retrocés econòmic que pateixen aquests territoris" i apostar per "equilibrar el país". El projecte es posarà en marxa amb la constitució d'una Comissió Plenària, de caràcter interdepartamental i amb la participació de les administracions del territori, juntament amb agents públics i privats vinculats als àmbits social i econòmic.

Tot i que no ha detallat en quines mesures concretes es traduirà, el president ha dit que la voluntat del pla és treballar de manera "bilateral" amb les institucions locals per tal de respondre de manera més àgil a les seves demandes i "identificar els principals reptes i solucions que contribueixin a la dinamització de cadascun dels territoris on s'implementarà el pla". Quim Torra assegura que aquesta eina ha d'ajudar a "definir el futur del conjunt del país els propers deu anys", i que la prioritat és que el país sigui "més equilibrat", a nivell demogràfic i econòmic. Per això, creu que "cal incidir en el desenvolupament de les comarques amb més risc" de quedar al marge de l'evolució en aquests dos terrenys. Torra ho ha resumit assegurant que des del Govern han fet seu el missatge que no volen "uns Pirineus bellíssims, però buits" sinó que han de ser "plens de vida".

250 milions d'euros per al nou PUOSC

El cap de l'executiu català ha anunciat aquest pla als alcaldes de l'Alt Urgell. A banda de participar de la reunió dels electes locals, també ha aprofitat la visita institucional per conèixer el patrimoni que hi ha a l'església de Sant Vicenç d'Estamariu.

Torra ha informat als batlles de l'aprovació, aquest dimarts, d'una nova convocatòria del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) per als anys 2020-24, el qual estarà dotat al conjunt del país amb 250 milions d'euros, dels quals 90 milions estan reservats per a projectes que es desenvolupin en pobles de menys de 5.000 habitants.

Actualment, un 63% dels municipis de Catalunya (els quals representen un 64% del territori nacional) tenen menys de 2.000 habitants i, entre tots ells, sumen el 4,5 per cent de la població del país. Aquest factor és important de cara a tenir-lo en compte per impulsar polítiques públiques de desenvolupament dels territoris i poder resoldre problemes com ara el de l'atur, la deslocalització industrial o la necessitat d'atreure noves empreses, entre d'altres.

  • Consell d'Alcaldes a Estamariu
  • Quim Torra a Estamariu, aquest dimecres (Foto: ACN)
  • Quim Torra al Consell d'Alcaldes de l'Alt Urgell, celebrat a Estamariu