Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Govern garantirà que l'1 d'octubre es pugui votar a tots els municipis aranesos

El Govern garantirà que l'1 d'octubre es pugui votar a tots els municipis aranesos

Representants d'UA, CDA, la CUP, ERC i Podem han presentat el 'Manifèst de Les', que reclama més implicació de les institucions locals en el referèndum. El text apunta que "l'Aran defensa el dret a decidir de Catalunya i de tots els pobles"
Presentació del 'Manifest de Les' (Foto: ACN)
31/08/2017 10:30

Representats polítics de diferents formacions, entre les quals l'alcalde de Les (UA), Emili Medan; la diputada de la CUP, Mireia Boya o l'exalcalde de Vielha (CDA), Àlex Moga; i representants d'ERC i Podem, han presentat aquest dimecres a Vielha el 'Manifèst de Les' en suport al referèndum de l'1 d'octubre. S'ha fet en un acte obert a la ciutadania, en què els signants del manifest l'han defensat públicament. Hi ha assistit unes 130 persones i entre el públic hi havia els consellers de la Presidència, Jordi Turull, i de Cultura, Lluís Puig, i el Síndic d'Aran, Carlos Barrera.

Turull ha assegurat públicament que hi haurà urnes a tots els municipis aranesos perquè els seus habitants puguin votar l'1-O. Aquest manifest dóna suport al referèndum però, alhora, demana al Govern "que escolti amb valentia'' el resultat que surti de les urnes el dia del referèndum. El document conté 10 punts, tots ells de suport al procés d'autodeterminació de Catalunya. Els promotors del manifest són 10 persones: 3 d'UA, 2 de CDA, 2 de Podem, 2 de la CUP i 1 de l'ANC i ja s'hi ha adherit unes 150 persones, entre particulars i entitats.

El manifest destaca que l'Aran defensa "el dret de decidir de Catalunya i de tots el pobles que el vulguin exercir", que observen "amb preocupació" el conflicte institucional nascut arran de la convocatòria del referèndum de l'1-O i que "només exercint el dret a vot es pot solucionar el conflicte". També celebren "la determinació del govern de la Generalitat d'impulsar una nova legalitat per fer possible la votació e l'1-O" i demanen "a tots els alcaldes i representants institucionals d'Aran" que "obrin amb normalitat els col·legis electorals l'1-O perquè, com a ciutadans de Catalunya puguin expressar lliurement el seu futur".

Medan creu que cal "replantejar" UA

L'oposició al referèndum a l'Aran l'ha liderat fins ara Unitat d'Aran (UA), filial del PSC-PSOE a la vall, que ha expressat públicament la voluntat de no col·laborar en la instal·lació d'urnes, malgrat que alguns membres del partit sí que hi donen suport. És el cas de l'alcalde de Les, Emili Medán, que defensa el dret a decidir de Catalunya i que ha reconegut que caldrà "replantejar" la situació d'UA "perquè no té res a veure amb el que era inicialment ni històricament". Medan ha assegurat a l'ACN que li "preocupa" i fins i tot li "fa pena" la posició d'UA, "perquè cal que l'Aran i Catalunya s'impliquin, i ara és el moment de fer-ho". Medan ja es va posicionar amb l'aprovació d'una moció de l'Ajuntament de Les a favor del referèndum, amb el suport dels altres regidors d'UA, CDA i Corròp per Aran presents al ple, en una sessió a la qual no hi va ser present l'exsíndic Paco Boya, regidor d'UA i nou membre de l'executiva del PSOE.

En aquest sentit, l'exalcalde de Vielha i actual regidor de CDA, Àlex Moga, ha lamentat que l'alcalde de de la capital aranesa, Juan Antonio Serrano (UA), "sempre ha donat l'esquena a qualsevol tipus d'acció de democràcia i de posar urnes". Tot i això, assegura que hi haurà dos punts per votar a Vielha, que habilitarà el Govern. Segons Moga, "UA ha adoptat un criteri que els aranesos no entenen, ja que demanen poder votar, que és el més fonamental per la democràcia". L'exbatlle afirma "no entendre que un partit com UA, que sempre havia lluitat per la sobirania aranesa, doni l'esquena a un projecte de futur, de país i de sobirania nacional".

La diputada de la CUP Mireia Boya hi ha afegit que "hi ha molts aranesos que volen votar" i no entén "com alcaldes de l'Aran, i el síndic, no fan tot allò possible per fer efectiu el dret a l'autodeterminació". Sobre aquesta qüestió, el síndic d'Aran, Carlos Barrera, ha respost que entén "que la Generalitat els demani implicació" i assegura que es posaran a treballar "en aquesta direcció".