Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Govern insta el Doctor Music Festival a fer canvis en la ubicació dels espais

El Govern insta el Doctor Music Festival a fer canvis en la ubicació dels espais

La Generalitat vol que es tingui en compte les zones amb risc d'inundabilitat o d'impacte en el medi. Tot i això, l'executiu matisa que fa més d'un any que manté contacte directe amb promotors i institucions per coordinar l'esdeveniment
Presentació del Doctor Music Festival 2018, el juliol passat (ACN/arxiu)
05/12/2018 11:05

La Generalitat ha requerit a l’organització del Doctor Music Festival 2019 que faci “modificacions” al projecte, que preveu l’assistència d’uns 60.000 espectador en un espai que, apunten, té un “alt valor natural”. Per aquest motiu, el Govern creu que la proposta “ha de passar per un tràmit administratiu que finalment haurà d’autoritzar el Departament d’Interior”.

El projecte ha d’analitzar aspectes com ara la inundabilitat; les afectacions a la fauna i als hàbitats, l’impacte acústic i lumínic, les vies d’evacuació i aspectes sobre protecció civil i sobre la mobilitat, entre d’altres. Tot i això, l’executiu ha matisat que ja fa “més d’un any” que manté un contacte directe i converses tant amb la promotora com amb els ajuntaments d’Esterri d’Àneu i la Guingueta d’Àneu i amb el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, “atès que es tracta d’un projecte impulsat pel territori amb una important repercussió econòmica i social, però amb aspectes ambientals i de protecció civil que cal tenir en compte”.

Per això, s’han requerit a la promotora “els tràmits administratius que són necessaris” per a la celebració d’un esdeveniment d’aquestes característiques. En aquest sentit, i en el marc de l’estudi d’inundabilitat necessari dins el tràmit administratiu, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha emès de moment un informe desfavorable a la proposta d’ubicar el festival en zona d'afecció del riu Noguera Pallaresa, del riu Unarre, del barranc Llavorre, de la riera del Tinter i del barranc Arrose, “atesa la vulnerabilitat que es donaria en la seguretat de les persones davant de possibles avingudes d’aigua en aquella ubicació”.

El Govern reconeix que la promotora ha complementat els estudis d'inundabilitat oficials existents amb un estudi  propi d'inundabilitat de detall dels rius, però apunta que “no ha modificat ni ha adaptat la situació de les activitats proposades, tal com se li havia requerit en reunions prèvies”. Concretament, se li ha demanat que s’exclogui “les activitats situades en zones de flux preferent; és a dir, en la unió de la zona constituïda per la via d’intens desguàs i la zona d’inundació greu”, en què creuen que en un hipotètic aiguat “es poden produir greus danys sobre les persones i sobre els béns”.

Aquesta situació actual dels tràmits s’ha fet pública després que els grups conservacionistes Ipcena i Rius amb Vida han exigit la prohibició del festival, perquè creuen que pot tenir “un impacte ambiental terrible”. En tot cas, el Govern descarta per ara aquesta prohibició i condiciona la decisió final a que l’organització i les institucions locals s’adaptin als requeriments que se’ls hi ha fet.

La tramitació de l’autorització per celebrar l’esdeveniment es troba en període de presentació d’al·legacions respecte l’estudi d’inundabilitat. En qualsevol cas, l’informe de l’ACA un cop valorades les al·legacions, s’elevarà a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), que és l’administració que finalment emetrà una resolució que dictarà si la proposta compleix amb la normativa hidràulica o no. La Generalitat també ha demanat a la promotora que adapti la sol·licitud efectuada a la normativa “en matèria de sorolls i vibracions” per garantir q”ue es minimitza l’impacte d’aquest vector sobre el medi, l’afectació sobre la fauna i als hàbitats, l’impacte acústic i lumínic, les vies d’evacuació i aspectes relacionats amb la protecció civil i la mobilitat, entre d’altres”.