Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Govern ratifica l'acord de finançament per reforçar l'autogovern de l'Aran

El Govern ratifica l'acord de finançament per reforçar l'autogovern de l'Aran

El conveni tindrà una validesa de cinc anys. Quim Torra destaca que l'entesa donarà una "estabilitat molt desitjada" al Conselh Generau del territori després de la reunió del Consell Executiu
Reunió del Govern a la Val d'Aran (Foto: Conselh Generau Aran)
12/03/2019 11:29

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha ratificat l'acord de finançament per reforçar l'autogovern de l'Aran amb una validesa de cinc anys. Així ho ha explicat durant una declaració conjunta amb el Síndic del Conselh Generau, Carlos Barrera, després de la reunió que han mantingut tots dos, juntament amb la consellera de Presidència, Elsa Artadi, aquest dilluns al matí a l'Aran. Torra ha destacat que l'entesa, que es concretarà al Consell Executiu, donarà una "estabilitat molt desitjada" al govern aranès.

Així mateix, Torra ha subratllat que l'executiu està "molt satisfet" i s'ha mostrat esperançat perquè tant l'acord com les reunions i actes del Govern a l'Aran tinguin un resultat "molt positiu" pel conjunt dels aranesos. El president de la Generalitat ha subratllat que el benestar i el progrés dels aranesos beneficiarà també "sempre" la prosperitat dels catalans. "És així com entenem la manera de relacionar-se entre nacions. Establint ponts, millorant les condicions de vida, intercanviant cultura i llengua, respectant les realitats històriques i, sobretot, els anhels de present i de futur", ha remarcat.

Torra ha manifestat que el reconeixement de l'Aran s’ha traduït en la creació d’una secretaria del Departament de Presidència de la Generalitat per dotar les relacions amb el territori d’una eina de "rang superior". "És la voluntat del Govern que presideixo, desplegar la llei que defineix el règim especial de l’Aran en totes les seves capacitats i possibilitats", ha asseverat. "Catalunya reconeix a les realitats nacionals un dret que també voldria veure reconegut per a ella", ha conclòs Torra.

Suport als Jocs Olímpics d'Hivern

El president també ha apuntat que el Govern aposta pels Jocs Olímpics d’Hivern a través de la candidatura Pirineus-Barcelona: "Cal saber aprofitar tots plegats aquest projecte per situar tot el Pirineu al lloc on realment pot arribar", ha subratllat.

Residència de la gent gran a Les

D'altra banda, el Govern de la Generalitat també ha anunciat que ampliarà els mitjans traspassats per la Generalitat al Conselh Generau d’Aran en matèria d’acció social i destinarà 452.301 euros anuals a la futura residència per a la gent gran i centre de dia del municipi de Les. Per la seva banda, el Conselh Generau d’Aran està treballant en la reforma d’un edifici existent per a la implantació de la residència i centre de dia per un import aproximat de 2 milions d’euros. El nou equipament donarà servei a la vessant nord de la Val d’Aran. A través d’aquest acord, la Generalitat garanteix el funcionament i manteniment de 30 noves places residencials i 10 d’atenció diürna que es posaran en marxa un cop el Conselh obri el nou centre.

L’acord també preveu una ampliació de la dotació econòmica destinada al Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) que s’aplicarà a mesura que el Conselh Generau d’Aran també incrementi la prestació d’aquest servei. L'entesa s'ha tancat al Consell Executiu d'aquest dilluns al matí a l'Aran.