Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Govern remodelarà la carretera de la Seu d'Urgell a Tuixent

El Govern remodelarà la carretera de la Seu d'Urgell a Tuixent

El conseller de Territori, Damià Calvet, anuncia l'inici de les obres aquest any vinent amb el primer tram, fins a Adraén, que es licitarà de manera imminent. També hi ha en projecte millorar les connexions amb Gósol i amb l'accés a Tuixent-la Vansa
21/09/2018 19:50

La Generalitat durà a terme la reivindicada millora de la carretera C-462 que connecta la Seu d'Urgell i Tuixent. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha anunciat aquest divendres, en una visita a l'Ajuntament urgellenc, que l'obra es farà en diferents trams i anualitats i que el primer, de 14,5 quilòmetres entre la cruïlla d'Artedó i el poble d'Adraén, ja es licitarà de manera "imminent" i es començarà a executar al primer trimestre de 2019, amb un pressupost de 3,5 milions d'euros.

Calvet ha estat rebut per l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, en una visita en què també hi han estat presents el batlle de la Vansa i Fórnols, Josep Camps, i l'alcaldessa de Josa i Tuixent, Marta Poch. Tots dos han conversat amb Damià Calvet, que els ha explicat els primers detalls del projecte preparat per Territori. La previsió de la conselleria és remodelar tota la carretera entre la Seu i Tuixent, d'uns 40 quilòmetres, en tres fases diferents, i Calvet calcula que això comportarà al voltant de quatre anys de treballs a la via. El reforç del ferm i la correcció de revolts seran entre les actuacions preferents. Després del primer tram se seguirà amb el que va fins a Tuixent i, finalment, amb el que arriba fins a Josa.

A més a més, el Departament també té en projecte refer la carretera entre Josa i el municipi de Gósol, al Berguedà, i la que connecta Tuixent amb el Cap de Port i que dóna accés a l'estació d'esquí nòrdic de Tuixent-la Vansa i a la Vall de Lord. Damià Calvet ha recordat que, en quasi tots els casos, aquestes vies es van asfaltar dècades enrere en base a antigues pistes forestals, cosa que fa que el recorregut sigui molt sinuós i que sigui més complicat fer-hi obres a l'hivern. Ara, una de les prioritats del nou projecte és precisament suavitzar les parts més complicades i amb més revolts, que és la principal reivindicació dels veïns i visitants de la zona per tal de tenir una connexió digna entre la vall de la Vansa i la capital de comarca.

Record per a Josep Rull

Calvet ha recordat que des del 2010 ja existia un projecte per dur a terme aquesta modernització de la via, però que va quedar en punt mort a causa de les limitacions pressupostàries d'aquell moment, un fet pel qual ha demanat disculpes. Tanmateix, ha reivindicat el fet que aquest nou anunci d'obres se suma a l'actual construcció del túnel de Tresponts, del qual ha recordat que és el projecte més ambiciós que està executant actualment el Departament de Territori, amb un pressupost d'uns 38 milions d'euros. En aquest sentit, l'actual conseller ha aprofitat per atribuir l'èxit d'aquest projecte a Josep Rull, a qui ha definit com "el conseller legítim" de Territori i amb relació al qual ha denunciat el fet que està "injustament empresonat".

Pel que fa justament a l'evolució de les obres a Tresponts, Damià Calvet ha explicat que les obres continuen segons el calendari previst i que, després de les perforacions inicials a ambdues boques, properament començaran les voladures, que suposen una tasca més complexa i, en conseqüència, comportaran més talls puntuals de la carretera C-14.

Albert Batalla s'ha felicitat de l'anunci de remodelació de la carretera entre la Seu i la vall de la Vansa i s'ha sumat a la reivindicació de la tasca feta per Josep Rull, "tancat injustament a la presó", per tal que tant aquest projecte com el túnel de Tresponts tirin endavant. Batalla subratlla el fet que "en dues grans obres que tenia pendents l'Alt Urgell, una ja està començada i va a bon ritme, i l'altra també es durà a terme".

L'alcalde la Vansa i Fórnols, Pep Camps, ha afirmat que l'anunci del conseller és "una gran notícia" i que des del municipi faran un seguiment per tal que "tots els processos es duguin a terme" dins del termini previst. Mentre, l'alcaldessa de Josa i Tuixén, Marta Poch, ha dit que les obres serviran per guanyar en "seguretat i eficàcia", a més de suposar una millora en seguretat perquè la calçada s'eixamplarà en alguns trams.

A la recepció també hi han estat presents, per l'equip de govern de l'Ajuntament de la Seu, les tinents d'alcalde Anna Vives i Mireia Font i, pel grup municipal de Compromís, els regidors Joan Barrera i Toni Nadal. Damià Calvet ha estat acompanyat, entre d'altres, del secretari general d'Infraestructures, Isidre Gavín; la delegada del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós; el director general de Polítiques de Muntanya, Albert Alins, i el director de l'IDAPA, Pere Porta.

  • Damià Calvet, a la sala de plens de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell
  • Damià Calvet conversa amb els alcaldes de la Vansa i Fórnols i de Josa i Tuixent