Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Grup Excursionista d'Oliana proposa recórrer el Camí de Sant Ermengol

El Grup Excursionista d'Oliana proposa recórrer el Camí de Sant Ermengol

El trajecte transcorre entre Aiguatèbia (Conflent) i Guissona (Segarra) L'objectiu és que la ruta sigui un atractiu turístic i serveixi també per als pelegrins de Sant Jaume de Galícia
Grup Excursionista d'Oliana
05/02/2010 19:41

El Grup Excursionista d’Oliana ha programat per aquest 2010 una sèrie d’excursions vinculades a la celebració del mil.lenari del Bisbe Ermengol d’Urgell (que ho va ser entre 1010 i 1035). L'entitat recorrerà en deu etapes, un diumenge al mes, el Camí de Sant Ermengol, entre Aiguatèbia (Conflent), poble de naixement de Sant Ermengol - fill dels vescomtes de Conflent- i Guissona (Segarra), ciutat que va reconquerir l’any 1024. El primer trajecte es farà aquest diumenge, 7 de febrer, entre Font-Romeu i Puigcerdà.

El Camí de Sant Ermengol comença al Conflent i travessa, tot seguint la vall del Segre, les comarques de la Cerdanya, l’Alt Urgell i la Noguera fins a Ponts. Des de Ponts, va cap a la Segarra. Al llarg del seu recorregut, l’itinerari passa per Font Romeu, Llívia, Puigcerdà, Martinet, Arsèguel, la Seu d’Urgell, Organyà, Coll de Nargó, Peramola, Oliana, Bassella, Tiurana, Ponts, Biosca, Torà i Guissona.

El Camí de Sant Ermengol serà el primer itinerari senyalitzat al llarg de la vall del Segre i podrà ser aprofitat com a potencial turístic com, per exemple, per possibilitar els pas dels pelegrins de camí cap a Sant Jaume de Galícia, que des de França entren per la vall del Segre.

Entre els indrets vinculats a Sant Ermengol, al llarg del recorregut, a més del seu lloc de naixement, Aiguatèbia, el Camí de Sant Ermengol passa pel Pont de Bar, on va perdre la vida el dia 3 de novembre de 1035, en caure al Segre mentre visitava les obres del pont. També transcorre per l’estret dels Pontarrons i els Tresponts, important tram de camí i ponts romànics construïts pel bisbe Ermengol i que, en motiu del Mil.lenari, s’arranjaran i es recuperaran. Altres indrets, a part de la catedral de la Seu d’Urgell, són la capella romànica de Sant Ermengol, a Tiurana i el Santuari de Sant Dubte, a Ivorra, escenari d’un fet miraculós de l’any 1010, tot just a l’inici del seu pontificat.

Les etapes previstes són les següents:

7 febrer FONT-ROMEU - PUIGCERDÀ
28 febrer PUIGCERDÀ – MARTINET
14 març MARTINET – LA SEU D’URGELL
25 abril LA SEU D’URGELL –ORGANYÀ
30 maig ORGANYÀ - OLIANA
*20 juny AIGUATÈBIA – FONT-ROMEU
19 setembre OLIANA – TIURANA
3 octubre TIURANA – PONTS
7 novembre PONTS – BIOSCA
5 desembre BIOSCA – GUISSONA

• El primer tram, Aiguatèbia – Font-Romeu, es fa el mes de juny, degut a la neu que hi ha els mesos de gener i febrer en el tram més alt de l’etapa.