Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El joc i la música, eix de la 5a edició del Festival del Joc del Pirineu

El joc i la música, eix de la 5a edició del Festival del Joc del Pirineu

El cap de setmana del 6, 7 i 8 de març la Seu d’Urgell es convertirà en la capital del joc del país. L'esdeveniment és la primera cita anual en el sector del joc català
Presentació del Festival del Joc del Pirineu
17/02/2020 18:55

La Seu d'Urgell celebrarà el 6, 7 i 8 de març la 5a edició del Festival del Joc del Pirineu. L'acte l'han presentat aquest dilluns en roda de premsa l'alcalde urgellenc, Jordi Fàbrega; la tinent d’alcalde de Promoció del Municipi de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Mireia Font; el director de la proposta, Xavi Socías, i el director de l'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), Pere Porta.

L'alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, ha destacat que el Festival del Joc del Pirineu és "un esdeveniment únic tant al Pirineu com a la demarcació de Lleida, així com la primera cita anual en el sector del joc català", i ha puntualitzat que "durant tot tres dies la nostra ciutat es convertirà en la capital del joc al Pirineu, esdevenint una ludoteca gegant apta per a tots els públics".

El programa tindrà enguany el joc i la música com a eix principal. La capital alturgellenca habilitarà 6 ludoteques amb jocs de diferents tipologies, que comptaran amb el guiatge i l'assessorament de monitors especialitzats. També estan previstes 21 partides exclusives en diferents espais de la ciutat. Altres propostes són la iniciació a jocs de taula a partir de 8 anys, a càrrec d’ALLAU, i la cessió d’espais singulars, que és una de les novetats de l'edició.

Més espais per anar a jugar

La tinent d’alcalde de Promoció del Municipi de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Mireia Font, ha detallat que el festival, any rere any, "ha anat sumant nous llocs i diferents sectors, fent de la proposta un projecte transversal". Com a novetat, a la Sala de Sant Domènec, l’Espai Ermengol, la Sala La Cuina, la Sala de la Immaculada, la plaça Patalín, l’Hotel El Castell de Ciutat i la Biblioteca Sant Agustí, el programa inclou també com a escenaris de joc la plaça dels Oms i la Sala d'Actes de l’Ajuntament de la Seu d'Urgell, així com quatre establiments d'hostaleria (Restaurant Miscel·la, el Restaurant Paisatges, l’Hotel Nice i el Restaurant Pifarré), on s’hi podrà fer una reserva per anar a jugar.

Mireia Font ha volgut agrair la col·laboració de l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Urgell en l'esdeveniment. Així mateix, ha destacat també la implicació des de fa tres edicions de l’Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) com a patrocinador. El seu director, Pere Porta, ha felicitat l’Ajuntament de la Seu per l’organització d’aquesta iniciativa, “única a tot el Pirineu i que ens projecta d’una manera diferent”.

Concurs d’Aparadors Enredats  

D'altra banda, per tercer any consecutiu tindrà lloc el Concurs d’Aparadors Enredats, una iniciativa conjunta de La Seu Comercial, l’Associació d’Empresaris de l’Alt Urgell i l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Urgell "per fer del festival un projecte de ciutat".

A través d’aquest concurs es proposa un joc per a tothom en què cal trobar objectes infiltrats, relacionats amb la música, en una vintena d’aparadors de comerços de la Seu. La butlleta de participació es podrà dipositar a l’urna que hi haurà a Sant Domènec. El diumenge 8 de març, a les 19.30 hores, es farà un sorteig de 4 premis de lots de jocs i experiències en família, com per exemple, un àpat familiar.

El festival: el joc i la música

El director del Festival del Joc del Pirineu, Xavi Socías, ha explicat que la cinquena edició del certamen se centra en la música perquè el 2020 es commemora el 500 aniversari del naixement de Joan Brudieu (Any Brudieu), mestre de capella de la Catedral de Santa Maria d’Urgell i un dels músics més importants del Renaixement català.

La unió entre el joc i la música es visualitzarà en cinc activitats estructurals de la programació. La primera proposta serà a l’acte inaugural, el 6 de març, a les set de la tarda, a la Sala de la Immaculada, a càrrec de Pepe Pedraz, divulgador i creador de jocs, que estarà acompanyat pel compositor i pianista Bru Corbella. L’acte consistirà en un joc narratiu acompanyat de música en directe. A més, també es comptarà amb Artur Blasco, músic, investigador i divulgador de la musical tradicional del Pirineu.

A la plaça Patalín, dissabte 7 de març al matí, es farà un cercle musical utilitzant percussió. L'activitat la dirigirà Music Training Lab i hi participaran més de 50 persones. Totes a la vegada i de forma inicialment improvisada, acabaran tocant una melodia conjunta.  

L’altra proposta on la música estarà present en el Festival del Joc del Pirineu serà el multitaller Let's Play, que tindrà lloc a la Sala de Sant Domènec. Es tracta d'una experiència lúdica i musical progressiva, que anirà de la percussió a la creació musical digital.

La tercera activitat joc i música serà l’espectacle musical interactiu Cercle Musical, que es farà a la plaça Patalín. Una quarta proposta serà un taller ludicomusical per a infants de 2 i 3 anys, que anirà a càrrec de la directora de l’Escola Municipal de Música, Sonia Lanau. La cinquena activitat serà un joc de rol amb música en directe.

Val a dir també que la Biblioteca Sant Agustí de la Seu d’Urgell, un dels espais singulars on es desenvoluparà el Festival del Joc del Pirineu, serà l’escenari d’un biblioscape, l’enigma del qual anirà al voltant de partitures musicals.

Partides exclusives

El Festival del Joc preveu un total de 21 partides exclusives, de tots els nivells, edats i temàtiques. Es portaran a terme en diferents espais, però sobretot a l’Espai Ermengol. Aquestes partides disposaran del guiatge d’un expert en el joc "per gaudir al màxim la partida". El nom "exclusiu" és per la singularitat de les propostes: jocs de dimensions gegants, jocs que ja no estan catalogats o bé que encara estan en producció i no es poden comprar, o partides en llocs especials.

Hi haurà partides exclusives a partir de 2 anys d’edat. Les sis ludoteques s'instal·laran a la Sala de Sant Domènec, per a jocs d’iniciació i familiars, primers jocs i jocs gegants; l'Espai Ermengol, per a jugadors avançats; la Sala La Cuina (iniciació als jocs de rol) i la plaça Patalín (jocs tradicionals).

L'esdeveniment comptarà novament amb la col·laboració d’Ayudar Jugando, una associació benèfica que promou el joc com a eina per a ajudar nens i nenes en situació de risc social.

Premi Amic del Joc

El Premi Amic del Joc, que atorga el Festival del Joc del Pirineu, es concedirà enguany a l’Ajuntament de Tona, com a organitzador de la Fira Joc des de fa 20 anys, essent el primer certamen d’aquestes característiques que es va promoure a Catalunya.

Durant l'esdeveniment també es lliuraran els Premis al Millor Joc en Català i al Millor Joc editat a Catalunya durant el 2019, amb l’objectiu de fer un reconeixement públic a l’esforç de crear i editar jocs de taula al país. D'altra banda, la iniciativa també vol contribuir a donar prestigi i suport social als jocs de taula "com a obres culturals, objectes de creació i autoria reconeguda".

PIRIJOC, jornada formativa de joc i educació

El Col·legi La Salle de la Seu d’Urgell impulsa la 4a Jornada Pedagògica del Joc del Pirineu per a professorat de totes les etapes escolars. La formació inclou l'estudi de l'aprenentatge basat en jocs, la gamificació i el rol, entre d’altres qüestions. Es tracta d’una formació reconeguda per l'ICE de Lleida i que compta amb la presència de formadors reconeguts arreu del territori.

En la jornada d’enguany, que tindrà lloc el dissabte 7 de març amb la temàtica "El poder del rol a l’aula”, professors que utilitzen el rol a l’aula compartiran les seves experiències i donaran indicacions bàsiques per tenir una primera impressió de com el rol pot estar present en el dia a dia a l’aula. Hi prendran part David Díaz, Òscar de Paula, Sergi Sánchez, Maria Sabiote i Natxo Maté. En una segona part, Pepe Pedraz, especialista en l'estudi, disseny i divulgació d'experiències basades en jocs, realitzarà un taller.

L’enllaç per fer la inscripció a la jornada és: https://salleseu.wixsite.com/joceducaciopirineu

Exposició “30 anys d’Aquelarre”

En el marc del Festival del Joc hi haurà una exposició sobre el primer joc de rol del país, “Aquelarre”, que enguany fa 30 anys. La mostra inclourà diferents edicions del joc, així com il·lustracions i material inèdit que permetrà al visitant fer un recorregut pels seus 30 anys d’història. 'Aquelarre' encara és vigent en les taules de joc d’arreu.