Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El judici a Fernando Blanco i Marga Garau serà entre el 5 i el 7 de juny

El judici a Fernando Blanco i Marga Garau serà entre el 5 i el 7 de juny

La Fiscalia demana 6 anys de presó i que indeminitzin els donants per l'estafa d'1,1 milions d'euros amb la coartada dels tractaments mèdics a la seva filla. El ministeri públic considera provat que desviaven els diners per a despeses personals
Marga Garau, amb el seu advocat, a la porta dels Jutjats de la Seu (Foto: Arxiu)
04/04/2018 21:10

El judici a Fernando Blanco i Marga Garau per la presumpta estafa de més d'1,1 milions d'euros ja té dates: se celebrarà entre el 5 i el 7 de juny a l'Audiència de Lleida. La parella està acusada d'un ús fraudulent de les donacions que particulars i empreses van fer a una associació creada suposadament per a tractaments mèdics per a la seva filla, que pateix una malaltia rara.

La Fiscalia demana per a cadascun dels progenitors una pena de 6 anys de presó i una multa de 9.720 euros, per un delicte continuat d'estafa, com també que indemnitzin els donants. El ministeri públic ja va sol·licitar que es dissolgués l'associació i que es decomissessin els diners en metàl·lic, rellotges, vehicles i altres objectes intervinguts als acusats per fer front a aquestes indemnitzacions. El fiscal, segons informa l'ACN, assenyala que els pares de la menor, que efectivament patia tricotiodistrofia però en un grau molt menor que el que havien explicat, van crear l'associació "amb l'ànim d'obtenir un lucre patrimonial il·lícit".

L'activitat delictiva del conegut com a 'Cas Nadia', segons la fiscalia, es va iniciar a Balears, on vivien fins el 2013, i després es va traslladar a Organyà i la Seu d'Urgell. A l'Alt Urgell, per exemple, van obtenir fins a 590.000 euros amb donatius procedents de venda de participacions de loteria, subhastes o guardioles en escoles.

El text acusatori assegura que l'Associació per la Tricotiodistròfia i Malalties Rares de Balears, creada el 2009 quan la nena tenia cinc anys, no va ser més que "una excusa per recaptar fons amb la intenció de destinar els diners al seu propi consum i oci". Del 2010 al 2016 el matrimoni va concedir nombroses entrevistes en mitjans de comunicació, "fent participar la seva filla menor en actes benèfics amb públic en directe". També, segons el fiscal, van utilitzar com a "ardits (sabent la seva falsedat), diversos arguments, com la necessitat de sufragar tractaments mèdics per a la seva filla o intervencions quirúrgiques a Estats Units davant el risc imminent de mort". En altres ocasions, s'argumentava que les donacions s'utilitzarien, a més, per investigar la malaltia de la seva filla i altres malalties rares, o per viatjar per Europa, Amèrica i Àsia.

A més, el pare va assegurar falsament que ell tenia càncer de pàncrees però que que posposava el tractament mentre la seva filla no fos intervinguda quirúrgicament per salvar-la de la mort.

Habitatges, hotels, assegurances i vehicles

No obstant això, les donacions van ser utilitzades per Fernando Blanco i Margarita Garau per pagar el lloguer de la casa unifamiliar on vivien, a Fígols d'Organyà, i de diversos locals, assegurances, compra de vehicles, pagaments d'hotels i "compres i consums diversos", segons el ministeri públic, que detalla que feien "freqüents i importants" reintegraments dels comptes de l'associació.

De l'estudi dels comptes utilitzats pels acusats s'han identificat un total de 5.574 donants, molts d'ells de l'Alt Urgell, que van transferir-los diners que anaven des d'un euro a més de 1.000. No obstant això, no s'han pogut identificar els milers de donants que van entregar diners en metàl·lic i en guardioles o subhastes d'objectes donats per personatges famosos, ni tampoc quants diners en concret van ingressar per aquestes vies. En el cas de tres donants, van arribar a donar entre 6.000 i 13.000 euros.

De tots els diners recaptats acreditats, 1,1 milions, només 2.700 euros es van destinar a despeses mèdiques de la seva filla. Quan els acusats van ser detinguts i els seus comptes intervinguts, tenien 313.000 euros, per la qual cosa els diners desviats superen els 792.000 euros. El ministeri públic recorda que des del 2007 cap dels dos progenitors treballa, ja que la botiga de vins que tenien a Organyà no tenia suficients ingressos ni per pagar el lloguer del local, que era sufragat amb els donatius a l'associació sense ànim de lucre.

Quan van ser arrestats, la tardor de 2016, se'ls van intervenir 2.180 euros en metàl·lic, rellotges de luxe valorats en 60.000 euros, telèfons mòbils, ordinadors i nombrosos objectes electrònics apilats i empolsegats que evidenciaven "un consum d'articles de luxe innecessaris i en clara contradicció amb la situació de necessitat econòmica que deien patir".

El fiscal recorda que la nena sí que pateix la malaltia d'origen genètic, i pateix alteracions cutànies i oftalmològiques i trastorn en el llenguatge, però no suposa cap risc imminent per a la seva vida, ni té cap tractament mèdic que no sigui per corregir o tractar símptomes. La menor rebia 4.651 euros anuals pel tractament de l'afectació pagats pels serveis socials balears i va cobrar prop de 500 euros del Departament d'Ensenyament del Govern català.

L'Audiència de Lleida va decidir el passat 28 de novembre mantenir en presó provisional el pare, mentre que la mare és en llibertat condicional però sense la custòdia de la filla, que viu amb una tieta materna a Mallorca. D'altra banda, els va absoldre a tots dos del delicte d'exhibicionisme i pornografia infantil, amb relació a unes fotos en què la filla hi apareixia despullada.