Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El llibre 'Estudis sobre els orígens de la noblesa medieval al nord-est peninsular' es presenta a la Seu

El llibre 'Estudis sobre els orígens de la noblesa medieval al nord-est peninsular' es presenta a la Seu

Els historiadors Oliver Vergés i Carles Gascón, dos dels coautors de l'obra, la donaran a conèixer aquest dimarts a les 8 del vespre a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell
'Estudis sobre els orígens de la noblesa medieval' (Anem Editors)
17/02/2020 12:55

L'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell oferirà aquest dimarts dia 18, a les 8 del vespre, la presentació del llibre Estudis sobre els orígens de la noblesa medieval al nord-est peninsular, escrit pels historiadors Oliver Vergés i Almudena Blasco. L'acte comptarà amb les intervencions de Vergés i de Carles Gascón, que també ha fet aportacions a aquesta obra.

Tal com indica el títol, aquest llibre té com a objectiu principal "explicar els orígens de la noblesa medieval", cosa que requereix "narrar la formació i consolidació dels llinatges de la classe dirigent que van ostentar el poder polític, social i econòmic durant segles". Aquest treball permet "entendre els mecanismes emprats per diverses nissagues per tal d’imposar la seva autoritat i perpetuar-se en el poder".

El volum apropa al lector un seguit d’aportacions útils per "entendre com es va produir l’eclosió dels llinatges nobiliaris que són objecte d’estudi" així com la seva consolidació, principalment, als comtats catalans dels segles X, XI i XII. Es tracta d’una publicació transversal que recull aportacions centrades en diversos territoris, períodes i àmbits d’estudi que permetran conèixer de primera mà, expliquen els autors, "uns processos que no sempre van seguir pautes unívoques ni van respondre a problemàtiques equiparables, i en què d’altres llinatges o l’estament eclesiàstic van tenir un paper decisiu en la consolidació o fracàs d’un projecte familiar".

El llibre, publicat per Anem Editors, consta de 240 pàgines, amb enquadernació rústica cosida, i inclou capítols en català i en castellà. Es divideix en diversos estudis sobre casos concrets: La descendència del comte Berà de Barcelona en la construcció dels comtats catalans (escrit per Ramon Martí), Dels Dacònides als Montferrer. Història d’un llinatge intervingut per l’Església d’Urgell als segles X-XII (Carles Gascón); Montornès i Castellbisbal: dos llinatges de castlans vallesans al llarg del segle XII (Alberto Reche), Negociar la familiaritas. Estructures i estratègies familiars al regne de Pamplona als segles XI-XII (Andrea Aparicio); Els vicaris del comte de Barcelona, gresol de nobleses (Ramon Martí i Jordi Gibert); El cas de Gisla d’Armagnac: notes sobre la política matrimonial a la noblesa dels Pirineus en temps de la Reforma Gregoriana (Almudena Blasco), i Quatre generacions de la família vescomtal d’Osona en terres urgellenques (segles X-XI), d'Oliver Vergés.