Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Ministeri de Defensa descentralitza les proves a aspirants a militar previstes a Talarn

El Ministeri de Defensa descentralitza les proves a aspirants a militar previstes a Talarn

Finalment 900 dels 1.200 candidats faran el tràmit a Toledo i la resta s'allotjaran a l'acadèmia pallaresa. Entitats i institucions de la comarca havien alertat del risc de contagi que comportava aquesta arribada sobtada de persones d'arreu de l'Estat
Desfilada de militars formats a l'Acadèmia de Talarn (ACN / arxiu)
03/08/2020 10:45

El Ministeri de Defensa ha rectificat i finalment ha descentralitzat les proves per a aspirants a militar que hi ha previstes a l'Acadèmia de Suboficials de Talarn. La intenció inicial era que uns 1.200 candidats vinguessin de cop al Pallars Jussà per fer aquests exàmens, però aquest fet va posar en alerta entitats i institucions locals pel risc de contagi comunitari de la COVID-19 que podria comportar.

El govern espanyol ha atès aquesta petició i 900 d'aquests candidats faran les proves a l'Acadèmia d'Infanteria de Toledo, mentre que els 300 restants vindran a Catalunya i estaran allotjats al mateix recinte militar de Talarn, segons ha informat aquest diumenge l'ACN.

A banda de les queixes de diversos alcaldes, les seccions pallareses de l'ANC, Òmnium, els CDR i els Consells Locals per la República també van mostrar la seva "preocupació" i "desacord" per l'arribada dels aspirants a militars des de diversos indrets de l'Estat espanyol. En una carta enviada a tots els ajuntaments del Pallars Jussà i al PROCICAT de la Pobla i Tremp van considerar "irresponsable" aquesta mobilitat massiva.

Discrepàncies entre oposició i govern de Tremp

Després que s'ha conegut aquest canvi organitzatiu, el grup de Compromís X Tremp l'ha lamentat i ha criticat l'Ajuntament trempolí perquè consideren que han "creat alarma". El grup de l'oposició defensa que l'Acadèmia de Talarn té els seus plans propis de prevenció per garantir la seguretat sanitària i no creu que l'arribada sobtada de 1.200 persones des de diferents comunitats suposés un perill per a la comarca. D'altra banda, la formació socialista creu que aquest reallotjament del 70% dels aspirants haurà causat "pèrdues econòmiques importants per al sector del comerç, l'hostaleria i la restauració", per la qual cosa reclamen que el consistori assumeixi "compensacions econòmiques". Compromís conclou que si el Pallars Jussà ja està rebent turistes o segons residents, sobretot de Lleida i Barcelona, també podia rebre tots aquests candidats a militar, i es pregunta si l'ajuntament té previst algun dispositiu sanitari per als visitants.

L'alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, ha respost a aquesta valoració tot assegurant que des del equip de govern no han creat cap alarma perquè aquesta alarma "s'ha creat sola" des del moment que Defensa va decidir fer aquest moviment massiu de candidats cap a Talarn, que finalment s'ha limitat. Cases ha indicat que la feina de l'ajuntament s'ha centrat a advertir els veïns i recomanar-los que reforcin les mesures de prevenció que ja han divulgat des de l'inici de la pandèmia. I pel que fa a l'exigència de compensacions per part de Compromís, hi ha afegit que "ja que van amb el Partit Socialista, que reclamin els diners a la ministra de Defensa", perquè és el Ministeri qui pren les decisions en aquests casos.