Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El món local de l'Alt Pirineu rep el nou confinament comarcal amb resignació i en qüestiona la utilitat

El món local de l'Alt Pirineu rep el nou confinament comarcal amb resignació i en qüestiona la utilitat

Jordi Fàbrega apunta que cal reduir el nombre d'ingressats als hospitals, però defensa que es permeti com a mínim la mobilitat dins la vegueria pirinenca. L'alcalde de la Seu també reclama que Salut avanci més en la vacunació i es faciliti l'accés als tests d'antígens
08/04/2021 10:55

El món local de l'Alt Pirineu i Aran ha rebut amb "resignació" el retorn al confinament comarcal total, fins i tot per a grups estables de convivència. La decisió la va confirmar ahir dimecres a la tarda la consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, que va detallar que de moment estarà en vigor fins al 19 d'abril.

Tot i que els principals polítics del territori asseguren que ja preveien que la Generalitat podria prendre aquesta decisió, la limitació de la circulació amb vehicle particular és cada vegada més qüestionada per la població, especialment pel que fa a la seva utilitat real en la prevenció de la COVID-19. Per això, la majoria dels representants pirinencs consideren que, com a mínim, s'hauria de garantir la mobilitat dins la regió pirinenca, tenint en compte la seva escassa densitat de població.

L'alcalde de la Seu d'Urgell i president de la Fundació Sant Hospital, Jordi Fàbrega, ha indicat que cal reduir l'augment d'ingressats als hospitals. Tot i això, Fàbrega ha manifestat que espera "que sigui el darrer cop" que el Procicat limita la mobilitat d'aquesta manera i, per aconseguir-ho, reivindica que "cal vacunar la majoria de la gent i que tothom compleixi les mesures", en referència a les recomanacions elementals per evitar contagis, i que no tothom compleix: distància entre persones, ús de la mascareta, rentat freqüent de mans i ventilació d'espais tancats.

Malgrat aquestes recomanacions, Fàbrega ha volgut deixar clar que opina que "al Pirineu caldria un confinament de Regió Sanitària, com a mínim, en lloc de comarcal". Alhora, el també diputat al Parlament per JxCat subratlla que segueix defensant "que les mesures han de ser territorialitzades", i no uniformes com les està aplicant el Departament de Salut. Pel que fa a les decisions d'àmbit general, Fàbrega considera com "un greu error" que al llarg d'aquests mesos el Govern hagi "renunciat" a facilitar l'accés als tests d'antígens a través de les farmàcies, cosa que sí que han fet països com Bèlgica, Alemanya i Àustria, on en alguns casos es faciliten els tests de manera gratuïta.

De la seva part, la presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Urgell i alcaldessa de Ribera d'Urgellet, Josefina Lladós, considera que "era d'esperar" aquesta marxa enrere pel que fa al confinament comarcal. Lladós ha dit a l'ACN que creu que va ser un error "passar directament del confinament comarcal al perimetral" i que això "molta gent no ho va acabar d'entendre, tenint en compte que la situació tampoc no estava per tirar coets". Al respecte, recorda que "aquesta Setmana Santa hi ha hagut moltíssim moviment per tot arreu, tal com s'ha pogut veure en les imatges de tanta gent desplaçant-se", si bé entén que és comprensible "perquè tothom tenia ganes de moure's i canviar d'aires". En tot cas, la dirigent comarcal reitera que a ella no li ha sorprès la decisió del Procicat.

Reclamen mesures adaptades a la realitat local i no uniformes

En una línia semblant s'ha expressat el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, que entén que les darreres setmanes "la gent tenia la necessitat de sortir i s'ha donat una mica de respir econòmic a les comarques que vivim molt directament del turisme". Tot i això, Isús ha instat novament el Govern a "tenir en compte allò que s'ha reivindicat d'altres vegades des de l'Alt Pirineu: que si hi ha de seguir havent restriccions, es tingui més en compte l'especificitat de les comarques de muntanya".

Sobre aquest punt, el també vicepresident de l'associació País Rural lamenta que el Procicat segueix imposant "mesures molt generalistes" i conclou que aquestes decisions s'haurien de prendre "d'acord amb la realitat de cada comarca, de manera que el tema econòmic i el tema sanitari es puguin anar equilibrant".

El Conselh d'Aran demana formar part del Procicat

Des del Conselh Generau d'Aran, la síndica Maria Vergés també ha valorat com a "previsible" el nou confinament comarcal, però lamenta que "l'equilibri entre salut i economia és molt feble, quasi inexistent". Ara, Vergés creu que és important que aquesta mesura "es faci complir". I per facilitar-ho, demana novament que el govern aranès pugui "formar part del Procicat i ser present en les decisions per, com a mínim, poder fer arribar la realitat del territori".

La dirigent aranesa espera "que el confinament comarcal sigui per poc temps" i confia que hi hagi canvis en la gestió de la pandèmia a partir del 9 de maig, quan es preveu que finalitzi l'actual estat d'alarma segons ha anunciat el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez. Vergés també desitja que la vacunació avanci més ràpidament i que això permeti anar eliminant restriccions.

Nou ingressats i un grup escolar confinat a la Seu, on segueixen baixant els indicadors

Pel que fa justament a la situació actual de la pandèmia, segons les dades actualitzades d'avui mateix, el Sant Hospital de la Seu té a data d'avui 9 ingressats, un menys que el dia anterior. Una xifra que des del centre mèdic urgellenc se segueix considerant excessiva, malgrat que es confirma la tendència a la baixa en els principals indicadors a l'ABS de la Seu: la velocitat de reproducció del virus ja està a 0,82 (nivell verd); i el risc de rebrot, a 321 punts. Al conjunt de l'Alt Urgell, aquests dos índexs estan a 1,00 (just al límit recomanat) i a 360. El percentatge de positius als nous tests és del 8,25%.

Les darreres hores s'ha confirmat el confinament d'un grup escolar, després que els darrers dies no se n'havia hagut d'aïllar cap. El grup està format per 13 alumnes i 2 docents. Pel que fa a la vacunació, aquest dimecres han rebut la primera dosi 266 veïns de l'Alt Urgell, cosa que eleva la xifra total a 3.261 (un 16,6% de la població). Pel que fa a la segona dosi, se n'ha administrat 217 unitats i ara ja la tenen 1.208 habitants (6,1%).

A la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran, també segueixen baixant tant la Rho7 (ara, a 0,91) com el risc de rebrot o EPG (361) i el nombre d'hospitalitzats (31, dos menys que el dia anterior). Tot i això, el percentatge de nous positius es manté a nivell groc (8,72%). La situació més complicada és ara a l'Alta Ribagorça, amb la Rho7 a 3,28 i l'EPG a 1.486. En canvi, la Rho7 ha millorat molt al Pallars Sobirà (on està a 0,77) i a la Cerdanya (0,85).

  • Martinet (Foto: @jicervera)
  • Evolució de nous casos de COVID-19 les darreres sis setmanes a totes les comarques de Catalunya (Dades Obertes Gencat / @gmnzgerard)