Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El món local del Pirineu es manifestarà a Barcelona el 29 de gener contra el confinament per municipis

El món local del Pirineu es manifestarà a Barcelona el 29 de gener contra el confinament per municipis

Alcaldes i presidents comarcals denuncien que el Govern segueix ignorant les peticions de les comarques menys poblades respecte a les restriccions per la COVID-19. La protesta inclou l'Alt Pirineu, l'Aran, el Ripollès i el Berguedà, i es preveu que també s'hi sumi el Solsonès
Reunió telemàtica de representants locals del Pirineu, dijous passat (Foto: CC Ripollès)
21/01/2021 18:55

El món local del Pirineu ha convocat una concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona el 29 de gener, a les 12 del migdia, per reclamar a la Generalitat el confinament comarcal. L'anunci arriba després que la setmana passada més d'una seixantena de càrrecs electes de les comarques de l'Alt Pirineu, juntament amb l'Aran i el Ripollès, van signar un manifest on mostraven el rebuig a les restriccions uniformes dictades pel Procicat i reclamaven mesures per combatre la pandèmia ajustades a cada territori i que tinguessin en compte les zones rurals, on hi ha una densitat de població molt baixa.

Una setmana després d'aquell manifest, i just quan els departaments de Salut i d'Interior han anunciat que allarguen el confinament municipal fins al 7 de febrer, els representants locals pirinencs han lamentat la "desatenció" del Govern a les seves peticions, que també incloïen ampliar els horaris d’obertura dels establiments de restauració en aquestes comarques. També acusen l'executiu d'"anuncis contradictoris" els darrers dies, amb episodis com la suspensió del programa Esport Blanc Escolar per part del Departament d'Ensenyament poques hores després que la Secretaria General de l'Esport hi donés el vistiplau.

Els municipis del Pirineu volen visualitzar el seu malestar cap al Govern per la "manca de resposta" a les seves peticions en relació a les restriccions contra la COVID-19. Recorden que aquestes comarques representen el 20% del territori a Catalunya, amb 96 municipis que en total tot just sumen uns 100.000 habitants.

La concentració es farà tot complint amb les distàncies de seguretat i la normativa. Volen que el vicepresident del Govern i els consellers d’Interior, Salut i Territori rebin els presidents dels consells comarcals i els alcaldes de les capitals comarcals per escoltar les seves peticions i aconseguir "respostes argumentades".

A més de l’Aran i de les sis comarques que van acordar el manifest la setmana passada, a la reunió d’electes del Pirineu d’aquest dijous també s’hi ha sumat el Consell Comarcal del Berguedà. I a la propera és previst que s’hi incorpori el consell i els ajuntaments del Solsonès. També s'hi ha convocat l’Associació catalana de municipis i comarques (ACM), la Federació de municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació de Micropobles de Catalunya.

Interès per la protesta també a la plana de Lleida

A més a més, els batlles i presidents comarcals s'han proposat unir forces amb d'altres comarques que no són de muntanya però que pateixen igualment aquestes restriccions municipals malgrat ser àrees amb molt poca densitat de població. És el cas de comarques de la plana de Lleida com el el Pla d’Urgell, l’Urgell, la Noguera i la Segarra, que ja s'hi han mostrat interessats.

Un dels principals impulsors d'aquesta protesta és el president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer, que aquest dijous ha remarcat la necessitat de dur a terme una "acció contundent i ràpida" perquè, "passen les setmanes i, al final, no se sap qui quedarà en aquests territoris". 

Demanen la reactivació de l'Esport Blanc Escolar

Al llistat de greuges que denuncien patir també s'hi ha afegit la inquietud per la suspensió del programa Esport Blanc Escolar. Colomer s’ha mostrat indignat pel fet que els darrers dies la Generalitat hagi fet "tres anuncis contradictoris" sobre si les activitats del programa es podrien dur a terme. "Això no pot ser; això genera descontrol”, ha subratllat, una valoració que han compartit alcaldes d’arreu de la serralada.

Les comarques on es fa habitualment aquest programa, entre elles l'Alt Urgell, reclamen que se suspengui el punt 15.3 del reglament 1/2021 del 4 de gener, per tal que s’autoritzin les activitats esportives i de lleure dels centres d'educació.