Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El món local del Pirineu rep amb "moderada satisfacció" el confinament per comarques

El món local del Pirineu rep amb "moderada satisfacció" el confinament per comarques

El Govern no preveu de moment recuperar l'assimilació d'Andorra a l'Alt Urgell pel que fa a mobilitat. El Consell alturgellenc valora positivament que es faciliti l'intercanvi econòmic a nivell comarcal i la represa d'activitats com l'Esport Blanc Escolar
Municipi d'Alàs i Cerc
04/02/2021 14:25

El món local del Pirineu ha valorat amb "satisfacció a mitges" l'actualització de mesures contra la COVID-19 anunciades aquest dijous pel Govern català, a través del pla Procicat que coordinen els departaments de Salut i d'Interior.

Els representants polítics pirinencs destaquen especialment fet que s'ha donat resposta a una de les seves grans reivindicacions dels darrers mesos, com és que si hi ha confinament territorial aquest sigui, com a mínim, per comarques. Tot i això, alguns electes consideren "insuficient" aquest canvi i segueixen demanant d'altres mesures adaptades a la realitat quotidiana de les comarques de muntanya, molt diferent de la de les àrees amb més densitat de població.

En aquest sentit, un dels canvis demanats que de moment no es farà efectiu és la plena recuperació de la mobilitat entre l'Alt Urgell i Andorra. La secretària general d'Interior de la Generalitat, Elisabet Abad, ha dit que de moment les properes dues setmanes no preveuen tornar a assimilar el Principat a la comarca, perquè ara per ara només es plantegen "petites obertures" a les restriccions vigents.

Abad hi ha afegit que, segons assegura, darrerament no han rebut "cap petició formal" ni del Govern andorrà ni de la comarca, malgrat que el cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, va fer aquesta petició a Pere Aragonès en la reunió que van mantenir el 7 de gener passat, i malgrat que el recent manifest del món local pirinenc -consensuat el 14 de gener- reclama, de manera explícita, la recuperació de la mobilitat transfrontera. En aquest sentit, aquell document demana facilitar no només el moviment entre l'Alt Urgell i Andorra, sinó també el de l'Alta i la Baixa Cerdanya, el de l'Aran amb les comarques occitanes veïnes, el del Ripollès amb el Vallespir i el de l'Alta Ribagorça amb la resta de la Ribagorça.

Sobre aquest punt, la presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Josefina Lladós, ha dit a l'ACN que seguiran demanant aquesta mobilitat amb Andorra, però que són "conscients que la situació no està per demanar més mesures", en referència a la incidència actual de la COVID-19. Lladós ha valorat amb "moderada satisfacció" les flexibilitzacions anunciades pel Procicat i ha recordat que "feia temps" que tot el Pirineu demanava poder tenir. com a mínim, plena relació entre els pobles de cada comarca. La també alcaldessa de Ribera d'Urgellet hi ha afegit que des del Govern els han "subratllat" que "no es tracta d'una relaxació sinó d'una modulació de restriccions", ara que les dades epidemiològiques apunten a un canvi de tendència en el "pic assistencial".

De la seva part, la presidenta del Consell Comarcal de la Cerdanya, Roser Bombardó, ha valorat que la mobilitat comarcal és una "passa endavant" i creu que en el cas de l'Alt Pirineu encara està més justificada per la millora de les dades sanitàries les darreres setmanes. Especialment pel que fa a la Cerdanya, que aquesta setmana ja s'ha situat per sota dels 2 nous contagis setmanals per cada mil habitants, enfront dels 10/1.000 a què havia arribat al desembre. Tot i això, Bombardó ha coincidit amb Lladós a puntualitzar que això no ha de significar un relaxament en les mesures de prevenció, tenint en compte la situació complicada que es va viure recentment.

Començar a reactivar l'economia local

En tot cas, els representants locals valoren positivament que es podrà començar a recuperar l'intercanvi econòmic a nivell comarcal, sobretot en sectors com el comerç, la restauració, els equipaments de lleure i les activitats a la natura. És el cas del programa Esport Blanc Escolar. Tot i que les sessions s'hauran de fer sense pernoctació (els alumnes hauran de tornar a casa seva després de cada jornada), se celebra que finalment es podrà iniciar l'activitat, després que aquest mes passat el Departament d'Educació es va negar a autoritzar-ne els desplaçaments, malgrat que la Secretaria General de l'Esport ja hi havia donat el vistiplau.

A aquest canvi també s'hi ha referit la Mancomunitat de Municipis per a la Promoció de l'Esquí Nòrdic (Tot Nòrdic), que espera que la mobilitat comarcal "donarà una mica d'aire" a les estacions d'esquí de fons, les quals, recorden, estan "en municipis de muntanya amb pocs habitants".

El mateix esperen les estacions d'esquí alpí que ara, com a mínim, podran rebre els habitants de les comarques on estan ubicades. En aquest punt, Roser Bombardó ha recordat que al llarg de les darreres setmanes la totalitat de les associacions de Pares i Mares d'Alumnes (AMPA) de la Cerdanya han reclamat de manera insistent que se'ls facilités el desenvolupament de la Setmana Blanca escolar, atès que és una activitat per a infants molt arrelada a la comarca. Aquesta setmana s'havien sumat a la reivindicació totes les AMPA d'escoles de l'Alt Urgell.

Reclamen l'obertura de comerços el cap de setmana

L'anunci del Procicat ha coincidit amb el fet que poca estona abans, aquest matí, hi ha hagut una reunió telemàtica entre els presidents de consells comarcals del Pirineu amb la consellera de Presidència en funcions, Meritxell Budó, i amb d'altres representants del Govern, per tractar les reclamacions de les comarques de muntanya quant a les actuals restriccions.

Qui s'ha mostrat més crític amb aquestes mesures ha estat novament el president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer, que qüestiona que el confinament per comarques al Pirineu no s'hagi aplicat abans i que arribi en el mateix moment que a tot Catalunya, malgrat les diferències evidents en la densitat de població i en l'oferta de serveis. Colomer, com d'altres representants pirinencs, segueix reclamant que s'apliqui mesures específiques per a aquestes comarques, com ara que es permeti obrir els comerços els caps de setmana i que bars i restaurants puguin obrir al vespre. Considera que les restriccions vigents en aquests sectors no tenen sentit en poblacions amb molt pocs habitants, on és ben difícil que hi hagi aglomeracions de gent, i encara més ara que no hi poden entrar turistes. A més, ha lamentat que s'hagin assabentat dels canvis pels mitjans de comunicació, perquè creu que "no és la manera" de comunicar-se amb el món local.

Joaquim Colomer considera que "no és el mateix obrir el Ripollès que l'àmbit metropolità", i ha aprofitat per preguntar "per què encara no ha arribat cap ajut als afectats del tancament perimetral d'abans de Nadal", que també va afectar la Cerdanya, en referència al pla de xoc anunciat pel Govern per a aquestes dues comarques.

En canvi, el president del Ripollès sí que ha valorat positivament la recuperació de l'Esport Blanc Escolar, perquè entén que "si els alumnes estan junts a la mateixa aula, han de poder també desplaçar-se a l'aire lliure i seguir fent l'activitat a la natura".