Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Monestir de Sant Serni de Tavèrnoles es podrà veure en 360 graus en el marc d'un projecte de l'Institut La Valira

El Monestir de Sant Serni de Tavèrnoles es podrà veure en 360 graus en el marc d'un projecte de l'Institut La Valira

Alumnes de segon d'ESO del centre educatiu de la Seu duen a terme la realització d'un documental sobre el monument, ubicat a Anserall
Alumnes de l'Institut La Valira al Monestir de Sant Serni de Tavèrnoles (Foto: ACN)
26/02/2019 11:32

L'alumnat de segon d'ESO de l'Institut La Valira de la Seu d'Urgell està a punt de publicar un documental, enregistrat amb una càmera de 360 graus, sobre el Monestir de Sant Serni de Tavèrnoles, al terme municipal de les Valls de Valira. El treball, que es troba en fase de post-producció, s'emmarca dins d'un projecte educatiu del centre i, un cop estigui acabat, es posarà a disposició de l'oficina de turisme de la capital alturgellenca per tal que es pugui utilitzar com a material de difusió del monument. Aquest ha estat el primer cop que l'estudiantat ha treballat directament amb aquesta càmera omnidireccional, després que el curs passat s'utilitzés per primer cop aquesta tecnologia per enregistrar un programa de ràdio fet també per alumnes de l'institut.

El vincle entre l'Institut La Valira i el Monestir de Sant Serni de Tavèrnoles, situat al poble d'Anserall, es va establir fa tres anys mitjançant la iniciativa escolar "Apadrinem el nostre patrimoni". D'aquesta manera, l'alumnat de segon d'ESO del centre ha pogut, per exemple, endinsar-se en la forma de vida de l'edat mitjana i estudiar l'arquitectura religiosa d'aquesta etapa. La professora de ciències socials de l'institut, Sandra Moragues, ha explicat a l'ACN que l'elaboració del documental els ha servit per culminar tot el treball previ d'ampliació dels coneixements que tenien sobre el monument i el context de l'època en què es va construir.

Per la seva banda, la directora del centre, Esther Sans, destaca la projecció exterior que tindrà el treball un cop estigui finalitzat, ja que la intenció es portar-lo a l'oficina de turisme de la Seu d'Urgell i que, des d'allà, es posi a disposició d'aquelles persones que estiguin interessades en conèixer l'antic monestir. A més, ha coincidit amb Moragues en ressaltar la rellevància del projecte "des del punt de vista de la difusió del patrimoni local".

Coneixement del patrimoni local

Per a la realització d'aquest audiovisual, sobre el qual s'està ultimant les tasques de post-producció, l'alumnat de segon d'ESO va conèixer in situ Sant Serni de Tavèrnoles a finals de l'any passat, de la mà d'una visita guiada duta a terme per l'historiador i tècnic de patrimoni cultural del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Carles Gascón. A partir d'aleshores, van elaborar un guió per, posteriorment, presentar els diferents elements característics d'aquest monument. La novetat, però, és que l'enregistrament de tot plegat, amb una càmera de 360 graus, farà possible que l'espectador pugui moure's per aquest entorn mentre escolta i mira cadascuna de les explicacions.

El documental es publicarà pròximament al canal Youtube de l'Institut La Valira i es difondrà també mitjançant la plataforma "Mobile History Map". Una de les alumnes que ha participat en el projecte, la Laia Sala, destaca l'oportunitat que suposa poder compartir-lo després d'haver-hi "treballat molt". La Isabel Canut també valora molt positivament la temàtica de l'audiovisual i el fet que la seva realització hagi servit per conèixer l'entorn, punt que també ressalta una altra alumna, la Jana Galabert.

Història del Monestir de Sant Serni de Tavèrnoles

L'origen del Monestir de Sant Serni de Tavèrnoles és confús, ja que no s'ha trobat documentació prou fiable que ajudi a situar-lo històricament. Tot i això, es considera que ja existia en època visigòtica i que l'any 1040, amb la consagració de la nova església abacial, de la qual avui dia només es conserva la seva capçalera, va viure un dels seus millors moments. Tal com relata una altra de les alumnes, Sara Caballé, el monument es va veure afectat per un terratrèmol al 1428. A partir d'aquell moment, va entrar en declivi fins que va deixar de fer la funció de monestir al 1592.