Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Museu Diocesà d'Urgell se suma al Dia Internacional dels Museus

El Museu Diocesà d'Urgell se suma al Dia Internacional dels Museus

El 18 i 19 de maig es durà a terme una jornada de portes obertes, una exposició de petit format i una xerrada. Els actes formen part d'una campanya conjunta de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i l'Aran en què s'estableix un diàleg amb la crisi dels refugiats
Objecte que s'exposarà amb motiu del Dia Internacional dels Museus 2017
16/05/2017 13:33

El Museu Diocesà d'Urgell se sumarà aquest dijous i divendres, 18 i 19 de maig, al Dia Internacional dels Museus. La campanya es duu a terme de forma conjunta amb la resta d'equipaments museístics de la Xarxa de Museus de Lleida i Aran, essent el primer cop que, per commemorar la jornada, les onze instal·lacions elaboraran un discurs conjunt sota el lema "Museus i històries punyents: dir allò que no es pot explicara als museus", lligat a la campanya 'Conflictes bèl·lics i migracions. Memòries ferides i reconciliació'.

Pel que fa a les activitats previstes al museu alturgellenc, el 18 de maig hi haurà jornada de portes obertes, amb entrada gratuïta per als visitants, de les 10 a les 13.30 hores. D'altra banda, el divendres 19, s'organitzarà una exposició de petit format i una conferència al voltant del patrimoni cultural i l'exili. La mostra recull la història del calze i la patena del Santuari de Núria, dues peces litúrgiques que es van portar durant la Guerra Civil, juntament amb la Mare de Déu, a Suïssa, i que formen part de la col·lecció del Museu Diocesà d’Urgell.

La conferència, a càrrec de Carme Borbonès, activista social i expresidenta de Càritas Catalunya, tractarà a partir de les 19 hores sobre els museus com a nous espais integradors i oferirà una reflexió al voltant del patrimoni cultural i la identitat dels pobles, a la vegada que exposarà la problemàtica actual sobre els processos d’acollida de refugiats sirians en els països europeus, i més concretament, el cas d’Espanya i de Catalunya.

Altres propostes

La presidenta de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, Carme Bergés, donava aquest dilluns a conèixer les 23 activitats que s'han organitzat amb motiu del Dia Internacional dels Museus i que tindran lloc als onze equipaments que pertanyen a la Xarxa: el Museu de la Noguera de Balaguer, el Comarcal de Cervera, l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, el Museu de Guissona, el Museu de Conca Dellà d'Isona, el Museu de Lleida, el Jaume Morera de Lleida, el Diocesà de l'Urgell, el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, el Comarcal de l'Urgell de Tàrrega i el Musèu Dera Val d'Aran.

Entre les activitats que s'han organitzat hi ha xerrades, així com també un cicle de conferències i documentals sobre els conflictes actuals i els efectes sobre el territori, el patrimoni i les persones. A més, com ja és tradició el 18 de maig els equipaments faran una jornada de portes obertes amb entrades gratuïtes i el dissabte 20 de maig se celebrarà la Nit dels Museus.

Cal recordar que el Dia Internacional dels Museus, coordinat arreu pel Comitè Internacional dels Museus (ICOM) des de 1977, té com a objectiu conscienciar els ciutadans sobre el paper dels museus en el desenvolupament de les societats.

PROGRAMA COMPLET DE LA XARXA DE MUSEUS DE TERRES DE LLEIDA I ARAN amb motiu del DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS