Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El musicòleg Artur Blasco cedeix el cançoner popular del Pirineu a Santpedor, el poble de la seva infància

El musicòleg Artur Blasco cedeix el cançoner popular del Pirineu a Santpedor, el poble de la seva infància

Es tracta d'una col·lecció de 12 volums que recull 1.600 cançons populars, recopilades a través d'informants de la Val d'Aran fins a l'Empordà
Acte públic de donació del llegat de Blasco a Santpedor (Foto: ACN)
16/03/2017 18:57

Artur Blasco va néixer a Barcelona, però quan només tenia dos anys la seva família es va traslladar a viure a Santpedor (Bages), on va passar tota la seva infància. Reconegut per la seva recerca i divulgació de la cultura popular, Blasco ha recollit, poble per poble, el cançoner popular de tot el Pirineu, des de la Val d'Aran fins a l'Empordà. Tot aquest treball, que ha fet durant més de 50 anys, es recull a l'obra 'A peu pels camins del cançoner', una col·lecció de 12 volums que inclou 1.600 cançons. Ara, el musicòleg ha volgut cedir aquesta obra completa a Santpedor perquè, segons diu, "sempre se n'ha sentit fill".

Pel musicòleg, la importància d'aquesta obra recau en el fet que, durant molt de temps, per culpa de la dictadura, a Catalunya es va deixar d'editar tot allò que era cultura popular. Ell s'ha dedicat a recuperar tota manifestació cultural del poble, amb entrevistes personals a 300 informants de 200 pobles i masies de l'Alta Ribagorça, la Ribagorça oriental, la Val d'Aran, el Pallars Jussà, la Noguera, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell, el Solsonès, la Cerdanya, el Berguedà, el Ripollès i la Garrotxa. "L'obra retorna al poble tot allò que és seu, aquesta és la meva feina", subratlla en una entrevista a l'ACN.

El treball de camp el va portar a visitar els Pirineus i entrevistar-se amb músics, transcriptors i pedagogs de la zona. A més, Blasco va ser fundador a Arsèguel del festival de música popular i tradició de l'acordió. Cal destacar també treball de recuperació de l'acordió diatònic i l'estudi de més de 100 anys de presència d'aquest instrument en la música popular i tradicional pirinenca.

"Quan em demanen d'on sóc dic que sóc fill de Santpedor"

Blasco va viure a Santpedor durant 15 anys. Fill del doctor Blasco, que dóna nom a un carrer del poble, el musicòleg subratlla que sempre s'ha sentit molt vinculat a la població. El considerat pare de la cançó popular ha explicat que ha decidit deixar aquesta part del seu llegat a Santpedor perquè "em fa il·lusió i perquè sempre que em pregunten d'on sóc, dic que sóc fill de Santpedor".

De la seva banda, l'alcalde, Xavier Codina, ha reconegut que rebre el llegat de Blasco ha estat "tota una sorpresa" pel municipi. El material es custodiarà a l'Arxiu Municipal de Santpedor, on podrà ser consultat per tothom qui ho vulgui.