Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El nombre de fets delictius a la Seu d'Urgell, a prop de la meitat de la mitjana de Catalunya

El nombre de fets delictius a la Seu d'Urgell, a prop de la meitat de la mitjana de Catalunya

Els darrers dotze mesos n'hi ha hagut 39,3 per cada mil habitants, mentre que al conjunt del país la xifra és de 75,5. Un de cada quatre delictes detectats a la ciutat ja correspon a estafes per internet, bàsicament compres fraudulentes
Junta Local de Seguretat de la Seu d'Urgell
17/04/2019 14:20

La mitjana de fets delictius de la Seu d'Urgell es situa en 39,3 per cada mil habitants. Això representa poc més de la meitat que la mitjana de Catalunya, que és pràcticament el doble: 75,5. Aquesta dada s'ha donat a conèixer en el marc de la Junta Local de Seguretat, que enguany ha estat presidida pel conseller d'Interior, Miquel Buch.

Tot i que la Seu es manté com una de les capitals de comarca amb menys fets delictius per habitant, en el balanç anual s'ha remarcat que els darrers dotze mesos hi ha hagut un increment d'aquests casos, atès que la mitjana a l'anterior anualitat -d'abril de 2017 a març de 2018- havia estat de 28,9 fets delictius per cada 1.000 habitants. Per tant, hi ha hagut un increment de quasi 10 punts. Un fet que l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, atribueix a l'augment de l'activitat a la ciutat, després dels anys de crisi econòmica.

De la seva part, Miquel Buch ha valorat que l'índex també és positiu de cara a promocionar la ciutat com a destí turístic, perquè "la seguretat té un pes molt influent" a l'hora de triar la destinació on passar les vacances. El conseller d'Interior ha qualificat de "satisfactori" el resultat, que emmarca dins d'un paràmetre de "normalitat" després que les del període immediatament anterior fossin "molt baixes".

En aquest sentit, Buch ha subratllat que el lleuger augment de fets delictius també ha anat acompanyat d'un major nombre de detencions (un 47% que l'any anterior) i ha valorat la "gran feina policial" que es duu a terme. Un fet que valora especialment tenint en compte "que els darrers anys no han entrat noves promocions de Mossos d'Esquadra", cosa que significa, reconeix, "una manca d'agents". Per això, ha felicitat els efectius de la comissaria de la Seu perquè "tot i ser pocs, treballen més i millor".

Augment vinculat a la major activitat econòmica
 
Albert Batalla, en la que és la seva última presència a la Junta de Seguretat Local, ha afirmat que "la Seu d'Urgell continua sent un dels municipis més segurs del país" i ha posat en relleu "la coordinació que existeix entre els diferents cossos d'emergències que duen a terme la seva feina a la ciutat". Sobre el repunt de fets delictius detectat en relació amb les dades de fa un any, l'alcalde l'ha emmarcat en "la recuperació de l'economia" ha dit que "tot i que la xifra continua mantenint-se baixa, cal estar amatents" a l'hora de seguir-ne l'evolució.

En aquest balanç s'ha esmentat que també cal tenir en compte el fet que, d'aquests delictes, actualment 1 de cada 4 ja correspon a estafes per internet, bàsicament compres fraudulentes. El còmput té en compte el lloc de residència de la persona que ho denuncia, encara que no hi hagi una incidència directa a la ciutat per aquest tipus de delictes, perquè la majoria es cometen a través de l'ordinador o bé el dispositiu mòbil.

Videovigilància en espais cèntrics

Pel que fa a la resta de fets delictius, un 20% són furts. Sobre aquests fets, Albert Batalla ha expressat que esperen que aquest tipus de delictes es puguin reduir gràcies a la instal·lació imminent de càmeres de seguretat en diversos espais cèntrics de ciutat. Una acció impulsada per l'Ajuntament i que també vol perseguir els actes vandàlics i accions incíviques a l'espai públic. “Ajudaran a arribar allà on la policia no hi pot arribar de forma permanent sobretot en incidències de convivència ciutadana i incidiran també en millorar la seguretat i la bona convivència a la nostra ciutat”, conclou Batalla.

D'altra banda, pel que fa a la creació d'una regió d'emergències al Pirineu, Miquel Buch ha dit que des del seu departament s'hi està treballant per poder fer realitat el projecte. Tot i això, ha reconegut que les negociacions sobre la relació laboral i d'infraestructures d'aquest tipus d'efectius ha influït a l'hora d'avançar-lo.

Objectius

La Junta Local de Seguretat de la Seu d’Urgell s’ha marcat diversos objectius com tasques de prevenció i d’atenció per millorar encara més la seguretat ciutadana a través de la professionalitat i la col·laboració entre els diferents cossos policials, especialment entre la Policia Municipal i les Mossos d’Esquadra. L’alcalde urgellenc ha destacat al respecte que “amb l’incorporació d’un nou cap de la Policia Municipal i la nova organització del cos, amb nous efectius, redundarà justament en una millor coordinació amb els Mossos i en una efectivitat major davant dels possibles fets delictius que es puguin produir a la nostra ciutat”.