Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El nou acord Generalitat-Conselh Generau incrementa el finançament per a l'Aran

El nou acord Generalitat-Conselh Generau incrementa el finançament per a l'Aran

Les transferències del Govern català ascendeixen a prop de 23,5 milions d'euros, 1,4 milions més que l'any passat. El síndic Carlos Barrera celebra que el pacte els permet assumir les competències "amb més solvència"
Signatura del nou acord de finançament entre la Generalitat i el Conselh Generau d'Aran (Foto: Gorka Martínez/ACN)
19/06/2017 12:55

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, i el Síndic del Conselh Generau d'Aran, Carlos Barrera, han signat aquest dissabte l'acord que recull el finançament corresponent a l'exercici 2017 del Conselh Generau d'Aran. Les transferències de la Generalitat, per un import total de 23.474.428 euros, estan destinades al finançament de la institució d'autogovern aranesa i a l'exercici de les seves competències pròpies, en compliment de la Llei 1/2015, del 5 de febrer, del règim especial d’Aran. Aquesta xifra representa un increment d’1.407.701 euros respecte del 2016.

Meritxell Borràs ha participat en els actes institucionals de la Hèsta d'Aran on ha defensat el dret a decidir dels pobles i ha reivindicat que "en la cruïlla històrica de Catalunya, l'Aran serà el que els aranesos decideixin". La consellera ha destacat la feina conjunta entre el Govern de la Generalitat i el Conselh Generau de l'Aran per donar compliment al finançament derivat de la llei de l'Aran de 2015. Borràs ha remarcat que amb aquest acord, el Govern "culmina el desplegament econòmic derivat de la llei" i prova que "el compromís del Govern amb la Val d'Aran és ple i respectuós".

De la seva part, Carlos Barrera també ha valorat positivament la col·laboració i entesa amb el Govern de la Generalitat i ha celebrat l'acord "que ens permet exercir aquelles competències amb força més solvència que en anys anteriors".

Finançament per a competències

El gruix del finançament correspon a una partida del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge destinada a la dotació de les competències pròpies de la Vall d'Aran per valor de 22.017.196 euros a la qual cal sumar les transferències que aporten al pressupost de Governació des del Departament de Presidència en matèria de foment de l'ús social de l'aranès (60.000 euros) i del Consell Català de l'Esport per al foment de l'esport i del Centre de Tecnificació (122.500 euros). Així, l'import total amb càrrec a la partida del pressupost 2017 de Governació és de 22.199.696 euros.

La resta de l'import (1.284.731,53 euros) correspon a diverses partides que transfereixen directament el departament de Cultura (145.000 euros); de Territori i Sostenibilitat (62.500 euros per al finançament d'actuacions als espais naturals protegits; 168.640 euros per a la realització d'actuacions en la xarxa de camins i 50.000 euros pel Pla urbanístic de la Garona); de Treball, Afers Socials i Família (42.597 euros); d'Empresa i Coneixement (65.994,53) i de Salut (750.000 euros).

La Ponència permanent de treball en matèria de traspassos i convenis creada en el si de la Comissió Bilateral Govern de la Generalitat – Conselh Generau d’Aran és la responsable del seguiment i avaluació d'aquest acord.